plny-hrniec_transparent_negativ.png

Najobľúbenejší rodinný recept! Dezert z lístkového cesta len za 10 minút!

Pochúťka z lístkového cesta a náplne, ktorú si zamilujete aj vy!

Hľadáte rýchly a chutný dezert, ktorý zvládne aj začiatočník? Vyskúšajte tento recept na dezert z lístkového cesta, kyslej smotany a ovocia. Je to jednoduchý a nenáročný recept, ktorý zvládnete za pár minút a výsledok ohromí celú rodinu.

 

 

Táto dobrota z youtube kanála Appetizing.tv-Baking Recipes je  je ideálna na teplejšie jarné  dni, kedy máte chuť na niečo ľahké a osviežujúce. Môžete ho pripraviť s rôznymi druhmi ovocia, podľa vašej chuti a dostupnosti.

Lístkové cesto sa dá kúpiť v každom supermarkete a je to skvelá surovina na rýchle a chutné dezerty. Kyslá smotana dodá dezertu jemnú a osviežujúcu chuť a ovocie ho doladí sladkosťou a šťavnatosťou.

Potrebujeme:

400 g lístkového cesta

90 g kyslej smotany

15 g škorice

 

 

300 g mrazeného bobuľového ovocia

30 g medu

35 g kukuričného škrobu

30 g masla

Na nápoj:

15 g nutelly

150 ml horúceho mlieka

100 ml kávy

5 g čokoládovej ozdoby

20 g šľahačky

Postup:

Lístkové cesto rozložíme a jemne rozvaľkáme. Cesto rozdelíme na dve časti.

Jednu časť cesta položíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

 

 

Potom cesto na plechu potrieme smotanou.

Posypeme škoricou. Do panvice na sporáku vložíme mrazené ovocie.

Panvicu prekryjeme a na miernom ohni varíme 10 minút. Po uplynutí doby pridáme med a zamiešame.

Potom pridáme škrob a dobre premiešame. Ovocnú zmes nanesieme na cesto a rozotrieme po celej ploche.

Na vrch položíme druhú časť cesta, okraje zatlačíme prstami a potom vidličkou.

Potom cesto poprepichujeme vidličkou.

 

 

Maslo v miske vložíme na minútu do mikrovlnky, prípadne ho môžeme rozpustiť zahrievaním vo vodnom kúpeli.

Roztopeným maslom potrieme vrch koláča.

Koláč pečieme 30 minút v rúre predhriatej na 180°C.

Medzitým si pripravíme nápoj:  Do pohára pridáme nutellu a v samostatnej nádobe napeníme mlieko.

 

 

Mlieko prelejeme do pohára s nutellou.  Potom nalejeme kávu.

Vrch ozdobíme šľahačkou a čokoládou. Upečený koláč posypeme práškovým cukrom.

Môžeme servírovať.

Tipy:

Pre ešte chutnejší dezert môžete na kyslou smotanu pred nanesením na lístkové cesto rozotrieť tenkú vrstvu džemu.

Ak nemáte škoricu, môžete ju nahradiť vanilkou alebo iným korením podľa vašej chuti.

Dezert môžete ozdobiť mätou, šľahačkou alebo zmrzlinou.

Nemáte poruke lístkové cesto? Tu je recept na jeho rýchlu náhradu!

Potrebujeme:

250 g hladkej múky

125 g studené maslo

100 ml studenej vody

1/2 lyžičky soli

Postup:

Múku preosejte do misky a pridajte soľ.

Maslo nakrájajte na malé kocky a pridajte do múky.

Prstami rýchlo vmiešajte maslo do múky, kým sa nevytvorí hrubá mrvenička.

Postupne prilievajte studenú vodu a miešajte, kým sa cesto nespojí.

Cesto vytvarujte do gule, zabalťte do fólie a dajte do chladničky aspoň na 30 minút.

Prajeme vám dobrú chuť! 

Video návod

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes