Obľúbený RECEPT mojej starej mamy, ktorý má už cez 100 rokov: Potrebujete 4 zemiaky, múku a kapustu!

Vynikajúci a starý sedliacky recept, ktorý sa aj dnes teší veľkému úspechu.

Je to sýte, jednoduché a veľmi, veľmi chutné jedlo.

 

Recept určite dobre poznáte, my ho však odporúčame podľa kanálu Einfache Rezepte.

Potrebujeme:

1 kg zemiakov (4 väčšie zemiaky)

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

300 gramov múky (moja babička používa zmes hladkej a polohrubej múky)

350 gramov kyslej kapusty

1-2 cibule

2 ČL soli

150 gramov údenej slaniny (voliteľné)

150 g tučnej slaniny

Poznámka:

Množstvo múky v recepte je orientačné, pridávame ho podľa potreby, podľa konzistencie cesta.

Postup:

 

 

Najskôr si nachystáme údenú slaninku (ak ju nemáte, v recepte nemusí byť).

Nakrájame ju na kúsky a na panvici osmažíme.

Keď je slaninka pekne opečená, zložíme ju z plameňa.

Teraz si nachystáme tučnú slaninu a nakrájame ju na kocky.

Na čistej panvici si túto slaninu necháme „vyškvariť“.

 

Keď je slaninka vyškvarená, pridáme cibuľku nakrájanú nadrobno a spolu restujeme.

K slanine a cibuli pridáme kyslú kapustu.

Podľa potreby ju môžeme pred prípravou zliať.

Slaninku spolu s kapustou necháme na panvici restovať.

 

 

Cesto:

Zemiaky nastrúhame pomocou kuchynského robota alebo ručne.

Z postrúhaných zemiakov je dobré opatrne zliať vodu.

Ak by sme vodu nechali, museli by sme pridať viac múky a halušky by boli tvrdé.

 

 

Zmiešame s múkou a lyžičkou soli.

Vymiešame jednotné cesto.

Do vody dáme 1 lyžičku soli a pomocou haluškovača hádžeme do vody halušky.

Varíme, kým halušky nezačnú plávať na hladine.

Halušky zlejeme a zmiešame s kapustovu zmesou na panvici.

Nakoniec pridáme aj slaninku, ktorú sme orestovali na začiatku.

Podávame.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn