Už nikdy nebudete váhať, čo na rýchly obed: Zbierka 13 receptov na minútkové kuracie kúsky, ktoré pripravíte aj so zatvorenými očami!

Potrebujete rýchly a chutný obed? Vyskúšajte tieto 15-minútové recepty z kuracích rezňov. Sú vynikajúce a hlavne hneď hotové!

Pivné kuracie kúsky

 

 

Potrebujeme:

400 g kuracích pŕs

2 vajcia

...

50 ml piva

1 PL horčice

1 PL sójovej omáčky

2 PL hladkej múky

3 PL solamylu

soľ a korenie podľa chuti

olej na vyprážanie

Postup:

Kuracie prsia si nakrájame na menšie kúsky, osolíme a okoreníme z oboch strán.

V miske si pripravíme pivné cestíčko.

Rozbijeme obe vajíčka, prilejeme pivo a sójovú omáčku.

Na zahustenie pridáme múku a solamyl.

Cestíčko by malo mať asi takú konzistenciu, ako cesto na palacinky.

Všetky kúsky ponoríme do cestíčka a dôkladne obalíme.

Môžeme prípadne nechať ponorené v cestíčku aj na noc.

Potom kúsky vyberieme a osmažíme na oleji do zlatista.

Podávame napríklad s opekanými zemiakmi, hranolkami, zemiakovou kašou, alebo len so zeleninovým šalátom.

Prajeme dobrú chuť!

Minútkový kurací Stroganov

 

Potrebujeme:

Nakrájané kuracie prsia (kocky alebo slížiky, ja dávam asi 500g)

1 cibuľku nakrájanú nadrobno

3 lyžice horčice

5 ks zaváraných uhoriek – nakrájaných na drobnejšie

1 papriku nakrájanú

5 lyžíc kečupu

1 lyžicu hladkej múky

1 lyžicu worcesterskej omáčky

asi 150-200 ml sladkej smotany na šľahanie

Postup:

Kuracie mäsko nakrájame na pásiky, osolíme, okoreníme (ja robím večer a nechám nasolené, nakorenené cez noc).

Na panvici na oleji opražíme dosklovita cibuľku, pridáme mäsko, worcesterskú omáčku a dusíme do mäkka – podľa potreby podlejeme trochou vody.

Keď je mäsko mäkké – stačí naozaj pár minút – pridáme uhorky, papriku a kečup s horčicou, necháme prevariť.

Krátko pred koncom poprášime múkou (keď je mäsko už mäkké) a celé zahustíme smotanou. Premiešame, necháme prejsť varom. Môžeme ešte dochutiť. Podávame s cestovinou alebo zemiakmi.

Kuracie kúsky v omáčke s horčicou a kyslou smotanou

 

 

Potrebujeme:

300 g kuracie prsia

1 ks cibuľa

1 ks mrkva

3 lyžice kyslá smotana

2 lyžice dijonská horčice

2 lyžice obyčajná horčice

2 lyžice hladká múka

1 šálka horúca voda

soľ, korenie

rastlinný olej

Voliteľné – huby

Marináda na mäso:

1-2 lyžice kari korenia

1/2 lyžičky soľ

2 lyžice sójová omáčka

korenie

Postup:

Kuracie mäso očistíme, umyjeme, osušíme a nakrájame na rezance.

Pridáme všetky suroviny, ktoré potrebujeme na marinádu a necháme 2 hodiny odležať v chladničke. Takto môžete mäso marinovať aj celú noc.

Cibuľu nakrájame na drobno a na rozpálenom oleji na panvici osmažíme do zlatista.

Pridáme na hrubom strúhadle nastrúhanú mrkvu, nakrájané huby (ak ich používate), mäso a orestujeme na miernom ohni. Posypeme lyžicou hladkej múky a krátko restujeme.

Potom mäso zalejeme horúcou vodou, pridáme soľ a korenie podľa chuti.

Podusíme a nakoniec pridáme kyslú smotanu zmiešanú s lyžicu múku, horčicu a všetko spolu varíme ešte 1 minútu, aby sa omáčka zredukovala.

Ako prílohu môžete podávať ryžu alebo klasickú zemiakovú kašu.

Minútková hrášková omáčka s kuracím mäsom

 

 

Potrebujeme:

olej

1 cibuľa

500 g kuracie prsia (nakrájané na kúsky) – dá sa robiť aj z kuracích stehienok

1-2 strúčiky cesnaku pretlačeného

Mletá červená paprika, mleté čierne korenie, provensálske bylinky

1 lyžica horčice (namiesto kečupu môžete pridať nakrájané paradajky)

1 lyžica kečupu

Hrášok mrazený, alebo v konzerve

1 tavený v črievku Bambino

Voliteľné: syr na posypanie

Príloha: Slovenská ryža, cestoviny, ryža, zemiaky…

Vodu alebo vývar na podliatie

Postup:

Na oleji orestujeme nakrájanú cibuľu keď je do ružova orestovaná, pridáme kuracie prsia (osolené), necháme zatiahnúť a pridáme papriku, mleté čierne korenie, prelisovaný cesnak, provensálske bylinky, horčicu a kečup – premiešame.

Nakoniec pridáme hrášok  podlejeme vodou a chvíľu dusíme.

Nakoniec vytlačíme syr v črievku necháme dobre prebublať – syr to krásne stiahne a zahustí.

Môžeme podávať, je to hotové veľmi rýchlo a chutí to fantasticky. Prílohu si môžete zvoliť podľa svojej chuti.

Mäsko na paprike

 

 

Potrebujeme:

2 ks kuracích pŕs

1 cibuľu

1/2 lyžičky soli

Mletú červenú papriku

150-200 g kyslej smotany

Čierne korenie podľa chuti

2 strúčiky cesnaku

Olej slnečnicový

Postup:

Na panvici nalejeme 2 lyžice oleja. Prihodíme cibuľu nakrájanú na drobno, a než začne hnednúť, tak prihodíme kuracie prsia nakrájané na kúsky.

 

 

Teplota po celú dobu bude 120 ° C. Pridáme 1/2 lyžičky soli, a restujeme, kým nie je mäso mäkké.

K mäkkému mäsu prihodíme 2 strúčiky cesnaku nakrájaného na tenké plátky, 1/8 lyžičky mletého čierneho korenia, čevenú papriku a restujeme dve minúty.

Primiešame téglik kyslej smotany, minútu povaríme, a tým je omáčka hotová.
Na tanieri môžeme dozdobiť petržlenovou vňaťou alebo kôprom.

Kuracie kúsky na cesnaku, slaninke a majoránke

 

 

Potrebujeme:

2 vykostené kuracie stehná

Sterilizované šampiňóny (môžete vynechať)

50 g anglickej slaniny

2 strúčiky cesnaku

soľ

korenie

majoránka

1 lyžica hladkej múky

olej

Postup:

Mäso z vykostených stehienok nakrájame na menšie kúsky, osolíme, okoreníme a obalíme v hladkej múke.
V hrnci rozohrejeme lyžicu oleja a kuracie kúsky osmažíme z oboch strán.

Potom k nim pridáme slaninu nakrájanú na malé kocky, krátko orestujeme, prihodíme cesnak, plátky šampiňónov nakrájaný na plátky a podlejeme trochou horúcej vody.

Pod pokrievkou chvíľu podusíme.

Keď je mäso mäkké, ochutíme lyžičkou majoránky, dochutíme soľou a korením, premiešame a vypneme.
Podávame so zemiakovými plackami, zemiakmi, alebo ryžou.

Rýchla kuracia Čína

 

Potrebujeme:

3 ks. kuracích pŕs

1 cibuľa

1/2 konzervy kukurice

sterilizované šampiňóny

1 červená paprika

sójová omáčka

1 lyžička korenia na Čínu

1 lyžička kari kroenia

1 lyžička mletého zázvoru

Soľ, čierne mleté korenie podľa chuti

1 kopcovitá lyžica škrobu (Solamyl)

2 strúčiky cesnaku

Olej

Postup:

Umyté a očistené mäso pokrájame na rezance a dáme do misky, posypeme korením na čínu, korením, zázvorom a zasypeme škrobom. Všetko premiešame, aby sa mäso obalilo.

Cibuľu a papriku pokrájame na prúžky.

Olej nalejeme do hlbšej panvice, opečieme na ňom cibuľku a následne pridáme kuracie mäso.

Keď máme mäso opečené zo všetkých strán, pridáme zeleninu, šampiňóny (bez nálevu) a kukuricu.

Podlejeme sójovou omáčkou cca 3 lyžice a trochou vody cca 2 lyžice, pridáme kari a cesnak, premiešame a necháme zeleninu zmäknúť cca 10-15min.

Môžeme dochutiť soľou alebo čili (sójovú omáčku dávame podľa chuti, zeleninu môžeme použiť podľa ľubovôle).

Podávame najlepšie s ryžou.

Výborné kuracie rezance

Potrebujeme:

Kuracie mäsko zo stehna a pŕs (vykostené, bez kože)

Soľ, čierne mleté korenie

Solamyl

1/2 lyžičky kurkumy

1 rovnú lyžičku sušeného zázvoru

1 stredne veľký pór

1 lyžičku sójovej omáčky

1 lyžičku worchesterskej omáčky

2 lyžice oleja

Trochu oleja na panvicu

Postup:

Kuracie mäso nakrájame na rezance, ktoré osolíme, okoreníme a poprášime solamylom.

V miske zmiešame sójovú omáčku, worcester, olej, kurkumu a sušený zázvor.

Mäso v miske premiešame s touto zmesou marinádou. Polovicu póru nakrájame na kolieska a premiešame s naloženým mäsom, necháme odležať.

V panvici rozohrejeme olej, mäso sprudka orestujeme, aby nestihlo pustiť vodu, restujeme len pár minút, aby sa dlhšou tepelnou úpravou nevysušilo. Pred odstavením z ohňa pridáme druhú polovicu póru nakrájaného na kolieska. Podľa chuti môžeme dosoliť. Premiešame a zložíme z panvice.

Podávame s prílohou podľa chuti – zemiakmi, zemiakovou kašou, šalátom alebo zo zeleninovou zmesou a syrom.

Rýchle kuracie kúsky v špeciálnom cestíčku

Potrebujeme:

2 kusy väčších kuracích rezňov

3 vajcia

2 strúčiky cesnaku

Soľ

Rastlinný olej

2 lyžice zemiakového škrobu

Postup:

Kuracie mäso nakrájame na rezance. Dáme do misky a pridáme žĺtky, pretlačený cesnak, škrob a ochutíme soľou a korením. Dobre premiešame.

Bielky vyšľaháme zvlášť na sneh.

Mäso obalíme v snehu a kladieme na rozpálenú panvicu s rastlinným olejom.

Vyprážame z oboch strán dozlatista.

Podávame s prílohou podľa chuti.

Minútkové mäsko Gyros

Potrebujeme (pre 4 člennú rodinu):

1 kg kuracieho mäsa alebo bravčového

4 vajcia

6 lyžíc oleja

1 lyžica gyros korenia

1 jemne nakrájaná cibuľa

6 lyžíc solamylu

2 lyžičky soli

2 lyžičky cukru

voliteľné – pálivá paprika

Postup:

Mäso nakrájame na kúsky a pridáme všetky suroviny a necháme naozaj 24 hodín odležať. Potom dávkujeme na rozpálený olej (ak sme nakrájami mäsko na malé kúsky, tak lyžicou vyformujeme tvar rezňa/placky) a vyprážame dozlatista. Smažíme asi 4 minútky z jednej strany. Mäsko je veľmi krehké a jemné, takže naozaj je hotové za minútku. Podávame so zemiakmi alebo zemiakovou kašou.

Kuracie kúsky v ľahkej jogurtovej omáčke

Potrebujeme:

2 kuracie prsia

200 g bieleho smotanového jogurtu

1 cibuľa

1 kápia (voliteľné)

jarná cibuľka

2 lyžičky horčice

1 lyžička sójovej omáčky (nemusí byť)

1-2 lyžičky mletej papriky

1/2 lyžičky sušeného cesnaku

ligurček

soľ

korenie

olej

Postup:

Kuracie prsia nakrájame na kúsky, cibuľu a papriku (ak ju použijeme) nakrájame na kocky. Na rozohriatom oleji sprudka restujeme mäso. Ihneď keď zbelie. pridáme cibule a kápiu. Osolíme, okoreníme a dusíme asi 5 minút.Podlievať netreba, cibuľa a paprika pustia vodu.Ak nepridávate kápiu, podlejte trochou vody.

Jogurt zmiešame s horčicou, cesnakom, paprikou a ligurčekom. Ochutený jogurt pridáme k mäsu a spoločne povaríme do zmäknutia mäsa. Stačí krátko. aby mäso nebolo suché.

Komu sa bude zdať omáčka riedka, pridá pred dovarením lyžičku solamylu rozmiešaného v troche vody. Mäso s omáčkou dochutíme podľa svojich chutí a podávame so zemiakovou kašou haluškami, ryžu alebo cestovinami.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)