Ak milujete zemiaky tak ako ja, tak neustále hľadáte nové recepty na ich prípravu. Dnes vám ukážeme recept zo stánky napadovy.blog na výborné zemiaky s cibuľou a mliekom.
Tento recept je veľmi chutný a má originálny vzhľad. Preto sa dá pripraviť nielen na rodinnú večeru, ale aj na sviatočný stôl.
Potrebujeme:
1 kg zemiakov
Dve alebo tri cibule
50-60 g masla
350-400 ml mlieka
Jedna čajová lyžička provensálskych bylín
Paprika
Soľ
Korenie podľa chuti
Postup:
Ošúpte zemiaky a nakrájajte na tenké plátky.
Cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké kolieska.
Vezmite panvicu alebo formu a vymastite ju olejom.
Zemiaky rozložte do vrstiev striedavo s cibuľou.
Do každej vrstvy pridajte soľ, korenie.
A posypte aj provensálskymi bylinkami.
Poslednou vrstvou by mali byť zemiaky – ale najskôr zemiaky zalejeme mliekom, až potom uložíme poslednú vrstvu.
Najprv si teda uvaríme mlieko a zalejeme ním zemiaky.
Potom poukladajte poslednú vrstvu zemiakov, namažte ich rozpusteným maslom.
Posypte soľou, korením a bylinkami.
Pekáč alebo formu prikryte alobalom.
Vložte do rúry vyhriatej na 200-220 °.
Doba pečenia – 40-45 minút.
Potom odstráňte fóliu, znížte teplotu na 180 ° a zemiaky pečte ďalších 40 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)