Toto jedlo je u nás doma veľmi obľúbené. Stojí len pár drobných a nakŕmite s ním celú rodinu.
Navyše, je to skutočne pochúťka.
Potrebujeme:
200 g mletého bravčového mäsa
150 g ryže
1 väčšiu mrkvu nestrúhanú
1 cibuľu nakrájanú nadrobno
1 šálku vody
2 lyžice slnečnicového oleja
50g tvrdého syra
1 lyžicu paradajkového pretlaku
2 lyžice kyslej smotany
Majoránka
soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Cibuľu a mrkvu zmiešame a opražíme na panvici s olejom.
Potom na panvicu prisypeme aj ryžu, zalejeme vodou.
Necháme variť asi 15 minút a necháme chvíľu vychaldnúť.
Túto zmes potom jednoducho zmiešame s mletým mäsom, dochutíme soľou, korením a mokrými rukami vyformujeme guľôčky.
Zemiaky očistíme a nakrájame na kolieska.
Mäsové guľôčky aj zemiaky ukladáme do vymastenej zapekacej misy.
Ešte zvrchu osolíme a dáme piecť pri teplote 185 stupňov asi na 30 minút.
Medzitým si pripravíme omáčku z pretlaku, kyslej smotany, vody, soli a majoránky.
Prelejme cez vrch pekáča a necháme ešte 10-15 minút zapiecť.
Vyberieme z rúry, posypeme syrom, kôprom alebo petržlenom a môžeme podávať.
Zemiaky môžete piecť aj vcelku, prevedenie výsledného jedla je len na vás!
Prajeme vám dobrú chuť! :-)