Tento závin priprvíte bez čakania, je vynikajúci a chutí úplne ako kysnutý.
Uložte si recept, určite ho nebudete robiť len na Nový rok.
Potrebujeme:
Cesto (na 3 záviny):
700 g múka hladká
100 g cukor kryštálový
50 ml olej rastlinný
100 g (alebo margarín) maslo
1 ks bielok
42 g (1 kocka) droždie
250 ml vlažné mlieko
1 KL soľ
Maková plnka (na dva záviny):
250 g mletý mak
3 PlL lekvár marhuľový
50 ml olej rastlinný
Orechová plnka:
cca 200 g mletých vlašských orechov
100 ml horúceho mlieka
3 lyžice cukru alebo podľa chuti
1 vrecúško vanilkového cukru
2-3 plné lyžice hustého džemu alebo marmelády
Postup:
Najprv si pripravíme plnku, kedze s cesto pracujeme hneď a nenecháva sa kysnúť.
Zamelieme mak, alebo použijeme mletý.
Do maku pridáme marhuľový lekvár, olej a premiešame.
Cesto:
Do jednej misky preosejeme múku, pridáme cukor, soľ a premiešame všetky suché prísady lyžicou.
Vo vlažnom mlieku rozmiešame droždie a 1 lyžičku cukru.
Pridáme roztopené vychladnuté maslo, olej, bielok a kvások.
Dobre vypracujeme v rukách, dostaneme polotuhé mastnejšie cesto.
Cesto je viac mäkké než tuhé, ale tak je to správne.
Vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 3 rovnaké časti.
Najprv cesto rozťapkáme rukou a potom ho vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika hrúbky 5 mm.
Natrieme bohato plnkou, ktorú si od oka rozdelíme, aby nám stačila na 2 záviny.
Záviny zľahka stočíme. Posledný závin som naplnila orechovou plnkou.
Na orechovú plnku zabaríme orechy horúcim mliekom a pridáme aj ostatné prísady.
Záviny uložíme na plech vysltaný papierom na pečenie.
Potrieme žĺtkom zmiešaným s pár kvapkami vody.
Popicháme vidličkou a dáme piecť do vyhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 190 °C asi 30 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)