NOVOROČNÝ makový a orechový závin bez minúty kysnutia: Keď ochutnáte, zamilujete si ho!

Vynikajúci Novoročný závin bez kysnutia.

Tento závin priprvíte bez čakania, je vynikajúci a chutí úplne ako kysnutý.

Uložte si recept, určite ho nebudete robiť len na Nový rok.

 

 

Potrebujeme:

Cesto (na 3 záviny):

...

700 g múka hladká

100 g cukor kryštálový

50 ml olej rastlinný

100 g (alebo margarín) maslo

1 ks bielok

42 g (1 kocka) droždie

250 ml vlažné mlieko

1 KL soľ

Maková plnka (na dva záviny):

250 g mletý mak

3 PlL lekvár marhuľový

50 ml olej rastlinný

Orechová plnka:

cca 200 g mletých vlašských orechov

100 ml horúceho mlieka

3 lyžice cukru alebo podľa chuti

1 vrecúško vanilkového cukru

2-3 plné lyžice hustého džemu alebo marmelády

Postup:

 

 

Najprv si pripravíme plnku, kedze s cesto pracujeme hneď a nenecháva sa kysnúť.

Zamelieme mak, alebo použijeme mletý.

Do maku pridáme marhuľový lekvár, olej a premiešame.

Cesto:

Do jednej misky preosejeme múku, pridáme cukor, soľ a premiešame všetky suché prísady lyžicou.

 

 

Vo vlažnom mlieku rozmiešame droždie a 1 lyžičku cukru.

Pridáme roztopené vychladnuté maslo, olej, bielok a kvások.

Dobre vypracujeme v rukách, dostaneme polotuhé mastnejšie cesto.

Cesto je viac mäkké než tuhé, ale tak je to správne.

Vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 3 rovnaké časti.

Najprv cesto rozťapkáme rukou a potom ho vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika hrúbky 5 mm.

Natrieme bohato plnkou, ktorú si od oka rozdelíme, aby nám stačila na 2 záviny.

Záviny zľahka stočíme. Posledný závin som naplnila orechovou plnkou.

 

 

Na orechovú plnku zabaríme orechy horúcim mliekom a pridáme aj ostatné prísady.

Záviny uložíme na plech vysltaný papierom na pečenie.

Potrieme žĺtkom zmiešaným s pár kvapkami vody.

Popicháme vidličkou a dáme piecť do vyhriatej rúry.

 

 

Pečieme pri teplote 190 °C asi 30 minút.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn