Ani jeden z nich neobsahuje majonézu a preto vydržia v chladničke pokojne aj 2 dni. Takže môžete si prirpaviť porciu aj na obed a večeru.
Dietný Caesar
Čo potrebujete:
- 350 g kuracieho mäsa – grilovaného, pečeného, alebo vareného
- 4 prepeličie vajcia (alebo jedno kuracie)
- 100 g čierneho chleba
- 100 g šalátu
- 3-4 cherry paradajky
- 2 lyžičky horčica
- 30 g parmezánu
- soľ podľa chuti
- zmes papriky – podľa chuti
- 1 malý pohár nízkotučný jogurt
- 1 strúčik cesnak
Ako prirpaviť:
- Šalát umyte, vysušte pomocou papierových utierok a vložte do chladničky. Uvarte vajcia.
- Kuracie mäso nakrájate na kúsky.
- Odstráňte kôru z chleba, kocky nakrájajte na kocky. Opečte chleba 10 minút na suchej panvici.
- Zmiešajte jogurt s horčicou a nasekaným cesnakom. Osoľte.
- Vložte listy šalátu do misky, potrite dressingom, a posypte polovicu strúhaného syra.
- Pridajte kurča
- Na mäso položte krutóny a zvyšok syra a nakrájané vajcia.
Kurací šalát
Čo potrebujete:
- 1 kurací rezeň (prsný)
- 3-4 paradajky
- 1-2 uhorky
- 3 stonky zelenej cibule
- 3-4 vetvičky petržlenu
- 50 g šalátu
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a korenie podľa chuti
Ako prirpaviť:
- Nakrájajte cibuľku a nakrájajte zeleninu.
- Kuracie mäso nakrájajte na malé kúsky, opečte na troške oleja do zlatista.
- Vložte šalát na tanier, potom zeleninu. Nechajte kurča úplne vychladnúť a rozložte na zeleninu. Posypeme zelenou cibuľkou a pokvapkajte olivovým olejom.
Šalát s uhorkou
Čo potrebujete:
- 1 uhorka
- 150 g kuracia šunka
- 50 g tvrdého syra
- 1 strúčik cesnak
- 30 g ražného chleba
- 2 lyžice kyslá smotana
- soľ podľa chuti
- biele korenie – podľa chuti
Ako pripraviť
- Nakrájame uhorky na malé kocky. Nakrájajte cesnak.
- Nastrúhajte syr, nakrájajte šunku a kyslú smotanu zmiešajte s korením a soľou.
- Chlebík nakrájaný na kocky opečte na sucho dochrumkava.
- Všetko spojte a môžete podávať.
Zeleninový šalát
Čo potrebujete:
- 1 hlávka kapusty
- 2 kusy mrkvy
- 1 červená cibuľka
- 1 menší téglik jogurtu bez prísad
- 2 lyžičky horčica
- 2 lyžičky citrónová šťava
- 0,5 lyžičky oregana
- soľ podľa chuti
- korenie – podľa chuti
Ako pripraviť
Cibuľu nakrájajte na tenké plátky, jemne nakrájajte kapustu a mrkvu nastrúhajte.
V miske zmiešajte jogurt s horčicou a citrónovou šťavou. Pridajte nakrájanú zeleninu a korenie. Zmiešajte, posypte soľou a korením.
Šalát „Jar“
Čo potrebujete:
- 1 jablko
- Jedna tretina plechovky konzervovanej kukurice
- 0,5 hlávky kapusty
- citrónová šťava podľa chuti
- soľ podľa chuti
- čierne korenie podľa chuti
Ako pripraviť
- Nechajte kukuricu odkvapkať z nálevu, aby ste sa zbavili kvapaliny. Očistite jablká, jemne nakrájajte a nakrájajte aj kapustu. Spojte všetky prísady a premiešajte.
- Pridajte citrónovú šťavu, posypte soľou a okorente. Zamiešame.
Vzhľadom k absencii majonézy, väčšina z týchto šalátov môže byť jednoducho uskladnená v chladničke, takže môžete okamžite pripraviť dvojité porcie – na večeru a raňajky.
S avokádom
prísady
- 200 g kuracie prsia
- 1 uhorka
- 1 avokádo
- 0,5 červenej cibule
- 2 polievkové lyžice prírodného jogurtu
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- soľ a korenie podľa chuti
príprava
- Kuracie prsia uvaríme. Vychladené mäso nartháme po vláknách a nahrubo nasekáme.
- Nahrubo nasekáme uhorky a červenú cibuľu.
- Ošúpeme avokádo a dužinu nakrájame. Pokvapkáme citrónovou šťavou tak, aby kúsky nezžltli.
- Premiešame všetky prísady, pridáme jogurt, soľ a korenie.
S tuniakom
prísady
- 350 g konzervovaného tuniaka vo vlastnej šťave prípadne v olivovom oleji
- 1 uhorka
- 1 paradajka
- 0,5 hlávky listového šalátu
- 6 – 7 olív
- 2 lyžičky horčice
- 2 polievkové lyžice olivového oleja (v prípade, že tuniak nebol v oleji)
príprava
-
- Sceďte tuniaka a rozdeľte na kúsky.
- Nahrubo nasekáme uhorku a paradajky. Natrháme listy šalátu.
- Zmiešajte ryby, zeleninu, bylinky a olivy.
- Zmiešajte v zvlášť nádobe horčicu a olivový olej. Ochuťte proteínový šalát stouto omáčkou.