Nízkokalorické výborné šaláty, s ktorými chudnete a necítite žiaden hlad: Každý robím z dvojitej dávky – v chladničke vydržia dlho!

Ani jeden z nich neobsahuje majonézu a preto vydržia v chladničke pokojne aj 2 dni. Takže môžete si prirpaviť porciu aj na obed a večeru.

Dietný Caesar

Čo potrebujete:

  • 350 g kuracieho mäsa – grilovaného, pečeného, alebo vareného
  • 4 prepeličie vajcia (alebo jedno kuracie)
  • 100 g čierneho chleba
  • 100 g šalátu
  • 3-4 cherry paradajky
  • 2 lyžičky horčica
  • 30 g parmezánu
  • soľ podľa chuti
  • zmes papriky – podľa chuti
  • 1 malý pohár nízkotučný jogurt
  • 1 strúčik cesnak

Ako prirpaviť:

  1. Šalát umyte, vysušte pomocou papierových utierok a vložte do chladničky. Uvarte vajcia.
  2. Kuracie mäso nakrájate na kúsky.
  3. Odstráňte kôru z chleba, kocky nakrájajte na kocky. Opečte chleba 10 minút na suchej panvici.
  4. Zmiešajte jogurt s horčicou a nasekaným cesnakom. Osoľte.
  5. Vložte listy šalátu do misky, potrite dressingom, a posypte polovicu strúhaného syra.
  6. Pridajte kurča
  7. Na mäso položte krutóny a zvyšok syra a nakrájané vajcia.

Kurací šalát

Čo potrebujete:

...
  • 1 kurací rezeň (prsný)
  • 3-4 paradajky
  • 1-2 uhorky
  • 3 stonky zelenej cibule
  • 3-4 vetvičky petržlenu
  • 50 g šalátu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ a korenie podľa chuti

Ako prirpaviť:

  1. Nakrájajte cibuľku a nakrájajte zeleninu.
  2. Kuracie mäso nakrájajte na malé kúsky, opečte na troške oleja do zlatista.
  3. Vložte  šalát na tanier, potom zeleninu. Nechajte kurča úplne vychladnúť a rozložte na zeleninu. Posypeme zelenou cibuľkou a pokvapkajte olivovým olejom.

Šalát s uhorkou

Čo potrebujete:

  • 1 uhorka
  • 150 g kuracia šunka
  • 50 g tvrdého syra
  • 1 strúčik cesnak
  • 30 g ražného chleba
  • 2 lyžice kyslá smotana
  • soľ podľa chuti
  • biele korenie – podľa chuti

Ako pripraviť

  1. Nakrájame uhorky na malé kocky. Nakrájajte cesnak.
  2. Nastrúhajte syr, nakrájajte šunku a kyslú smotanu zmiešajte s korením a soľou.
  3. Chlebík nakrájaný na kocky opečte na sucho dochrumkava.
  4. Všetko spojte a môžete podávať.

Zeleninový šalát

Čo potrebujete:

  • 1 hlávka kapusty
  • 2 kusy mrkvy
  • 1 červená cibuľka
  • 1 menší téglik jogurtu bez prísad
  • 2 lyžičky horčica
  • 2 lyžičky citrónová šťava
  • 0,5 lyžičky oregana
  • soľ podľa chuti
  • korenie – podľa chuti

Ako pripraviť

Cibuľu nakrájajte na tenké plátky, jemne nakrájajte kapustu a mrkvu nastrúhajte.
V miske zmiešajte jogurt s horčicou a citrónovou šťavou. Pridajte nakrájanú zeleninu a korenie. Zmiešajte, posypte soľou a korením.

Šalát „Jar“

Čo potrebujete:

  • 1 jablko
  • Jedna tretina plechovky konzervovanej kukurice
  • 0,5 hlávky kapusty
  • citrónová šťava podľa chuti
  • soľ podľa chuti
  • čierne korenie podľa chuti

Ako pripraviť

  1. Nechajte kukuricu odkvapkať z nálevu, aby ste sa zbavili kvapaliny. Očistite jablká, jemne nakrájajte  a nakrájajte aj kapustu. Spojte všetky prísady a premiešajte.
  2. Pridajte citrónovú šťavu, posypte soľou a okorente. Zamiešame.

Vzhľadom k absencii majonézy, väčšina z týchto šalátov môže byť jednoducho uskladnená v chladničke, takže môžete okamžite pripraviť dvojité porcie – na večeru a raňajky.

S avokádom

šalát s avokádovým chudnutie

prísady

  • 200 g kuracie prsia
  • 1 uhorka
  • 1 avokádo
  • 0,5 červenej cibule
  • 2 polievkové lyžice prírodného jogurtu
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • soľ a korenie podľa chuti

príprava

  1. Kuracie prsia uvaríme. Vychladené mäso nartháme po vláknách a nahrubo nasekáme.
  2. Nahrubo nasekáme uhorky a červenú cibuľu.
  3. Ošúpeme avokádo a dužinu nakrájame. Pokvapkáme citrónovou šťavou tak, aby kúsky nezžltli.
  4. Premiešame všetky prísady, pridáme jogurt, soľ a korenie.

S tuniakom

tuniakový šalát na chudnutie

prísady

  • 350 g konzervovaného tuniaka vo vlastnej šťave prípadne v olivovom oleji
  • 1 uhorka
  • 1 paradajka
  • 0,5 hlávky listového šalátu
  • 6 – 7 olív
  • 2 lyžičky horčice
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja (v prípade, že tuniak nebol v oleji)

príprava

    1. Sceďte tuniaka a rozdeľte na kúsky.
    2. Nahrubo nasekáme uhorku a paradajky. Natrháme listy šalátu.
    3. Zmiešajte ryby, zeleninu, bylinky a olivy.
    4. Zmiešajte v zvlášť nádobe horčicu a olivový olej. Ochuťte proteínový šalát stouto omáčkou.