Výborný recept na studené cesto z kefíru – sú z neho tie najjemnejšie a najmäkšie langoše.
Potrebujeme:
1 kg múky hladkej
2 dl mlieka
5-6 dl kefíru
1 balenie čerstvých kvasníc
2 vajcia – vajcia nie sú v recepte až tak dôležité, ak nemáte, netreba ich pridávať
1 lyžica soli
1 lyžica cukru
Olej
Postup:
Teplé mlieko zmiešame s cukrom, rozdrveným droždím. Necháme na teplom mieste vyjsť kvások. Múku preosejeme do misky, do múky urobíme jamku, do nej nalejeme kvások, kefír, vajcia a vypracujeme cesto, nakoniec pridáme aj soľ.
Akonáhle je cesto vypracované a dosť hladké, môžete ho buď dať do uzatvárateľnej misky alebo prikryť fóliou a necháme odpočívať najmenej 3 hodiny v chladničke, ale najlepšie celú noc.
Po odpočinku naolejovanými rukami z cesta odoberáme menšie časti a formujeme z nich jednotlivé langoše (cesto naťahujeme len rukami). Pečieme v horúcom oleji z oboch strán dozlatista.
Necháme odkvapkať na servítke. Podávame s cesnakovým olejom, syrom alebo kyslou smotanou a kečupom.
Zostávajúce cesto sa môže skladovať v uzamykateľnej plastovej nádobe v chladničke až týždeň, vždy odoberieme toľko, koľko potrebujeme na pečenie. ako je pečené.
zdroj: retrograd2018.blogspot.com