Vedeli ste, ako skvele môžete využiť obyčajnú plastovú formu na ľad, keď potrebujete pripraviť rýchle pohostenie pre návštevu, alebo jednoducho niečo chutné pod zub? To však ani zďaleka nie je všetko, s týmito nápadmi sa budete odteraz na tieto formičky pozerať celkom inak!
Slané chuťovky pre návštevy
Potrebujeme:
1 plát rozvaľkaného lístkového cesta, alebo cesta na pizzu
Mini mozzarellu (guľôčky)
Šunku nakrájanú na kocky
Bazalku
Cherry paradajky nakrájané na polovice
Postup:
Formu na ľad poprášime múkou. Plát cesta rozdelíme na dve polovice. Jednu uložíme na formu a jemne vtlačíme do otvorov. Potom do každého otvoru vložíme prísady podľa chuti – 1 guľôčku syra, šunku, bazalku a koliesko paradajky. Potom prikryjeme druhým plátom cesta a po povrchu prejdeme valčekom, aby sa okraje cesta dobre spojili a okraje odstránime. Celú formu aj s cestom vložíme na 2 hodiny do mrazničky.
Potom jednoducho vyklopíme z formy, nakrájame na kocky, preložíme na plech a pri teplote 180 stupňov pečieme 30 minút.
Perfektné na výrobu domáceho bujónu
Potrebujeme:
1 kg mrkvy
1 kg petržlenu – koreňe aj vňať
2 ks zeleru – korene aj vňať
6 stredne veľkých hlávok cibule
5 zelených paprík
½ hlávky cesnaku
400 ml slnečnicového oleja
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Zeleninu očistíme a necháme rozsekať v kuchynskom robote. Môžeme aj pokrájať na drobno, avšak to zaberie omnoho viac práce. Na panvici s hrubším dnom zahrejeme olej, pridáme zeleninu a smažíme asi 10 minút. Potom pridáme soľ, vďaka ktorej zelenina pustím šťavu. Ďalších 10 minút varíme a miešame, podľa potreby môžeme pridať aj viac vody, avšak potom je potrebné variť dovtedy, kým sa nezačne redukovať tekutina. Zmes navrstvíme do formičiek na ľad, necháme vychladnúť a následne zmrazíme. Pri varení jednoducho vyklopíme z formičky toľko bujónov, koľko potrebujeme.
Perfektný organizér na drobné šperky
Jogurt pred dátumom spotreby
Ak máte doma jogurt, ktorému o chvíľu končí dátum spotreby, môžete ho perfektne zužitkovať. Stačí, ak ho jednoducho navrstvíte do formy na ľad, dáte zamraziť a ráno si pridáte do smothie, alebo podávať ako zmrzlinu.
Jahodová čokoláda
Roztopte čokoládu a nalejte 1/2 do formičiek. Potom pridajte jahody, gumové medvedíty, alebo iné ovocie, zalejte zvyškom čokolády a dajte zamraziť. Máte perfektnú čokoládu s prekvapením.
Medvedí cesnak budete mať čerstvý po celý rok
Keď natrháte medvedí cesnak, uskladnite si ho aj zvyšok roka. Stačí, ak ho jednoducho rozmixujete, navrstvíte do formy na ľad a máte zásobu na celý rok.
Bylinky vám vydržia donekonečna
Stačí len navrstviť do formy, zaliať olivovým olejom a keď budete potrebovať, hoďte do omáčky, polievky, alebo k mäsku.
Rovnakým spôsobom uskladníte aj zvyšné víno – napríklad to, ktoré vám ostalo z večere. Takéto víno použijete na prípravu omáčok a k mäsku.
Vajcia, ktoré nestihnete spotrebovať
Kúpil, alebo ste dostali veľa vajec a pravdepodobne ich nestihnete spotrebovať? Ak nechcete, aby sa vám skazili, jednoducho ich rozbite a vložte do formy na ľad. Takto ich môžete bezpečne uschovať na neskôr.