Rada dlhoročného záhradkára: Zapamätajte si túto jednoduchú vec pri zbere zeleniny a budete ju mať najchutnejšiu a vydrží najdlhšie!

Ak ste dlhoročným záhradkárom, určite viete, že nie je jedno, kedy a ako zberáte zeleninu vo vašej záhrade. Ak ju vezmete v správnom čase, bude nielen chutnejšia (obsah živín sa v plodoch počas dňa mení), ale dlhšie vám vydrží v čerstvom stave. Prinášame vám skvelú pomôcku dlhoročného pestovateľa, ako si poradiť so zberom vašej úrody najlepšie, ako sa dá!

Uhorky

Ich čas prichádza už koncom júna a v rôznych lokalitách dozrievajú v rôznom čase. Ak chcete, aby boli najlepšie, zberajte ich ráno a večer – nie počas dňa a ani počas daždivých dní (odtrhnuté časti začnú ľahko plesnivieť a sú náchylnejšie k vzniku chorôb). Netrhajte, ale strihajte, alebo odštiknite nechtami. Na rastline v žiadnom prípade nenechávajte žlté plody, tie dokážu rastlinu extrémne vyčerpať a znížiť výnos rastliny. Zber opakujeme každých 6-7 dní. Nezabudnite však vždy po zbere rastlinu aj dôkladne zaliať – na každý meter štvorcový potrebujú uhorky 30-50 l vlahy, v závislosti od počasia.

Listová zelenina

Najchutnejšie bude vtedy, keď sú listy studené – teda skoro ráno. Vtedy je v najlepšej kondícií, najchutnejšia a vydrží vám najdlhšie.

Paradajky

Zberajú sa priebežne – rovnako platí, že ráno a večer sú najchutnejšie, avšak nevoňajú tak, ako keď ich odtrhnete počas horúceho dňa. Nedajte sa však týmto fígľom oklamať – predstavte si to asi tak, že všetka vôňa a chuť je vtedy koncentrovaná v pôde. Ak sa trápite s tým, že paradajky na rastline nie a nie dozrieť, vyskúšajte malý trik, ktorý používali naši predkovia (ideálne je skúšať to s poslednou úrodou, ktorá spravidla dozrieva pomalšie). Chyťte stonku rastliny pri koreni a zľahka ju nadvihnite. Prerušia sa tak jemné korienky rajčiny a tá začne okamžite stimulovať dozrievanie úrody.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Kaleráb a kel

Zbierame ráno, alebo večer a nikdy nečakáme, kým narastie do maximálnych rozmerov. Nezabúdajte, že veľkosť je v prípade kalerábu vždy na úkor kvality. Zber musí prebehnúť skôr ako zelenina „zdrevnatie“, spoznáte to pri pohľade na krčok pri koreni – ak je na ňom zdrevnatený obal, bude už aj na zelenine a je nutné, hneď ju odtrhnúť. Kaleráb aj kel však môžete jednoducho zdvojiť. Stačí, aby ste poznali Tento jednoduchý trik.

Kríčková fazuľa

Pripravenosť na zber nastáva koncom júla – spoznáte ju tak, že jeden strúčik odtrhnete a všimnete si, či v mieste odtrhnutia je zelený, pevný a skôr sa láme ako trhá a naťahuje.

Baklažán a cuketa

Pri baklažáne a cukete neotáľajte so zberom– zbierajte, keď vidíte, že plody sú zrelé (asi 25 cm dĺžka)– rovnako ako v prípade kalerábu nečakajte na gigantické rozmery – sú na úkor chuti. Baklažán neskladujte na dlhšie, hromadia sa v ňom škodlivé látky a preto ho zužitkujte maximálne 3 dni od zberu.

Cibuľa

Keď uvidíte, že cibuľa vyzerá takto, hneď zbierajte: Toto je znakom, že je najzdravšia a najdlhšie vám vydrží!

Ak chcete, aby cibuľa vydržala čo najdlhšie, musíte ju včas pozberať. Spoľahlivým znakom, podľa ktorého pripravenosť cibule na zber spoznáme, je zasychanie vňate v krčku. Listy postupne žltnú, ovísajú a keď je polovica vňate porastu poľahnutá a rastliny majú zatiahnutý kŕčik, treba ich čo najskôr pozberať. To je zároveň znakom, že koreň je v najlepšej kondícií, má v sebe najviac živín a je najzdravší. Ak by ste ho v tejto fáze nechali dlho ležať ľadom, prospešné látky bude cibuľa strácať a bude sa meniť aj kvalita plodu – koreň začne mäknúť a hrozí hniloba. Keď cibuľu vyberiete v tejto fáze a necháte správne vysušiť, máte istotu, že vám vydrží najdlhšie.

Počas suchého počasia ju necháme v radoch na hriadke niekoľko dní, aby sa presušila. Potom ju zbavíme uschnutej vňate a korienkov a zeminy z plodu. Cibuľu dôkladne pretriedime, nahnité a poškodené plody musíme oddeliť od zdravých čo najskôr.  Ak hrozí, že cibuľa na riadku by zvlhla, ideálna na sušenie je napríklad takáto jednoduchá konštrukcia.

Tip od skúseného záhradkára

„Vyčkajte, kým sa väčšina stoniek nezačne ohýbať a klesať k zemi – na pohľad budú vyzerať, ako keby vädli a schli, ak niektoré sú stále vzpriamené, zatiaľ čo väčšina je už ohnutá nad cibuľou, môžete ich jednoducho zahnúť rukou – ide to ľahko, stonka aj krčok sú už mäkké a poddajné). Pre rastlinu je to signál začiatku nečinnosti a signál pre vyššiu aktivitu v oblasti plodu a jeho finálneho dozrievania. Vtedy prestaneme zavlažovať a necháme cibuľu v zemi dôjsť (asi 7-14 dní) podľa toho, či je práve viac alebo menej vlhkosti. Počas tohoto obdobia sa najviac v cibuli kumulujú živiny. Potom vyberieme necháme dobre uschnúť na riadku a očistenú skladujeme.“

Mrkva

Ide o rovnaký prípad ako paradajky. Neľakajte sa, že keď ste ju pozberali, takmer vôbec nevonia. Je to znak, že ste vystihli správnu dobu a všetky éterické oleje a živiny sú vo vnútri plodu.