Toto je najjednoduchšia domáca vegeta, akú poznám. Vyrobíte ju ľahko a táto na rozdiel od tej kupovanej krásne vonia a ochutí vaše polievky a omáčky ako nič iné. Ak chcete, môžete do nej pridať aj soľ – ideálne morskú, alebo nechať ako je. Uchovávajte v uzatvárateľných nádobách.
Potrebujeme:
1 kg mrkvy
1 kg petržlenu
500 g cibule
400 g zeleru
1 zelenú papriku
2 červené papriky
1-2 ks. póru
Sušenú petržlenovú vňať (hrsť)
Sušenú zelerovú vňať (hrsť)
Hrsť sušeného ligurčeka
Postup:
Všetky druhy zeleniny umyjeme a očistíme. Necháme poriadne uschnúť.
Zeleninu nastrúhame na strúhadle, alebo nakrájame nadrobno a potom navrstvíme na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie. Na plech ukladáme vždy len tenkú vrstvu zeleniny, aby sa dostatočne usušila.
Vložíme do vyhriatej rúry a necháme pri teplote 50-70 stupňov sušiť v pootvorenej rúre, kým sa zelenina dostatočne nevysuší. Nezabúdajme na pravidelné miešanie, aby sme predišli prípadnému spáleniu alebo pripáleninu zeleniny.
Vysušenú zeleninu môžeme ešte rozmixovať, pridať soľ (voliteľné) a skladujeme na