Nezameniteľný Valašský frgál (úžasný recept): Mám už po 60-tke, no lepší koláč som v živote nejdela!

401

Takýto úžasný frgál sa podaril úžasnej kuchárke, pani Pavle a tak som si povedala, že ho skúsim tiež. Čo vám budem rozprávať, podľa mňa ide o jeden z najlepších koláčov, aké existujú. Pridávam recept, ktorý mám ešte po našej prababke Marte a dúfam, že bude chutiť aj vám. My pečieme vždy 8 kusov, kedže je nás doma 8. Pokojne na začiatok skúste z polovičnej dávky, 4 frgále.

Potrebujeme (na 8 frgálov):

Kvások:

0,5 l mlieko
100 g droždia
1 lyžica cukor

Cesto:

750 g polohrubá múka
250 g hladká múka
6 ks žĺtok
2 ks vajcia celá
3 lyžice práškový cukor
1 lyžička soľ
1 kocka maslo (príp. hera)
100 g olej (asi 1 dl)

Posýpka:

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

150 g polohrubá múka
150 g hladká múka
150 g práškový cukor
300 g maslo rozpustené

Tvarohová plnka s lekvárom:

2 kocky tvaroh plnotučný
1 ks vajce – rozdeliť na bielok a žĺtok z bielku ušľahať sneh
Hrsť hrozienka podľa chuti, práškový cukor

Domáci lekvár

Voliteľné: orechy, mak, hruškový lekvár…

100 g rozpustené maslo, 1 lyžica rumu + Vanilkový cukor

Postup:

Pripravíme kvások a zmiešame ho s ingredienciami na cesto. Cesto prepracujeme do hladka a necháme na teplom mieste  vykysnúť ako klasicky. Po vykysnutí ho ešte raz primiesime a necháme znova chvíľu vykysnúť. Medzitým si pripravíme plnky, posýpku a plechy vystelieme papierom na pečenie (ideálne okrúhle s priemerom asi 30 cm, ale môžeme piecť aj klasickom a veľkosť prispôsobiť plechu).

Kysnuté cesto rozdelíme na bochníky (cca 220 g), ktoré opäť necháme vykysnúť. Bochníky preložíme na plech a rozvaľkáme malým na tenko (môžeme vaľkať rovno na papieri na pečenie a preniesť na plech). Kraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom a na cesto rozotrieme plnku (necháme asi 1/2 cm od okraja). Nakoniec posypeme posýpkou a dáme ešte na chvíľu podkysnúť.

Rúru rozohrejeme na 200-250 ° C a jednotlivé plechy s frgálama pečieme každý tak 6 minút, kým sú okraje dozlatista. Po vytiahnutí z rúry ešte zľahka potrieme okraje masťou. Po vychladnutí a odležaní zalejeme koláče rozpusteným maslom, v ktorom si rozmiešame rum a trochu vanilkového cukru (maslom nešetriť).

Na tvarohovú náplň zmiešame tvaroh s žĺtkom, cukrom, hrozienkami a nakoniec vmiešame aj shneh z bielku. Môžeme urobiť jeden frgál len s tvarohom, jeden s lekvárom, jeden s makom, alebo urobiť jeden frgál s dvomi náplnňami. Je to na vás.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

foto facebook: @PavlaPlaminek

Témy:


Pridajte svoj komentár