Úžasný recept na makový závin – výborný aj o niekoľko dní.
Závin (3 kusy):
- 3 šálky pšeničnej múky + 3 lyžice na podsypanie
- 180 ml vlažného mlieka
- 150 g masla, rozpusteného a vychladeného
- 6 žĺtkov
- 45 g čerstvého droždia alebo 21 g sušeného droždia
- 6 lyžíc cukru
- pol čajovej lyžičky soli
- 1,5 lyžíc alkoholu(alebo vodky, rumu, mandľového likéru)
- 1 čajová lyžička vanilkovej arómy
Suché kvasnice zmiešame s pšeničnou múkou (z čerstvých kvasníc, najprv urobíme kvások). Pridáme zvyšné prísady, vymiesime cesto a na konci miesenia pridáme rozpustený tuk. Vytvorímez cesta bochník, vložíme ho do väčšej misky, zakryjeme uterákom. Odložte na teplé miesto. Cesto by malo zdvojnásobiť objem (od 1 do 1,5 hodiny).
Maková náplň:
- 500 g maku mletého
- 170 g hnedého cukru (polovica môže byť nahradená medom)
- 100 g hrozienok
- 50 g vlašských orechov
- 3 lyžice medu
- 2 čajové lyžičky mandľového extraktu alebo mandľovej príchuti
- 1 lyžička škorice mletej
- 1 polievková lyžica masla pri izbovej teplote
- pol pohára kandizovanej pomarančovej kôry
- 6 bielok
Mak zalejeme vriacou vodou, prikryjeme, necháme 20 minút a následne prebytočnú vodu vytlačíme. Do maku pridáme zvyšné prísady a premiešame, nakoniec vmiešame sneh z bielkov.
Postup:
Rozdeľte cesto na 3 časti, rozvaľkajte do obdĺžnikových plátov s hrúbkou približne 3 mm, naneste na cesto makovú náplň asi 2 cm od okraja. Zbalte (ako roládu) a zabalte konce. Každý zo závinov sa prenesie na mastný papier na pečenie, dobre zabalíme do papiera.
Odložíme na teplé miesto po dobu 15 minút.
Poznámka: Ak je cesto príliš lepivé, jemne posypte múkou.
Záviny dajte na veľký plech na pečenie v dostatočnej vzdialenosti od seba.
Pečte pri teplote 190ºC asi 30 – 40 minút, do zlato-hnedej farby (farba bude zreteľne viditeľmná aj cez papier). Odstráňte papier zhora a nechajte vychladnúť.
Teraz teplé cesto (nie horúce!) potrieme s polevou a posypeme makom.
Zložky na polevu:
- 1 šálka pomarančového cukru (práškový cukor zmiešaný s pomarančovou kôrou)
- 3 – 4 polievkové lyžice teplej vody
Do misky práškový cukor. Pridajte horúcu vodu a vymiešajte na jemnú konzistenciu. Keď je poleva príliš hustá – pridajte trochu vody. Keď je príliš tekutá, pridajte ešte cukor. Záviny vydržia dlho čerstvé a sú naozaj vynikajúce!