plny-hrniec_transparent_negativ.png

Nezameniteľný makový závin s polevou: Aj na druhý a tretí deň je ako čerstvý – náplň veľmi šťavnatá!

Úžasný recept na makový závin – výborný aj o niekoľko dní.

Závin  (3 kusy):

  • 3 šálky pšeničnej múky + 3 lyžice na podsypanie
  • 180 ml vlažného mlieka
  • 150 g masla, rozpusteného a vychladeného
  • 6 žĺtkov
  • 45 g čerstvého droždia alebo 21 g sušeného droždia
  • 6 lyžíc cukru
  • pol čajovej lyžičky soli
  • 1,5 lyžíc alkoholu(alebo vodky, rumu, mandľového likéru)
  • 1 čajová lyžička vanilkovej arómy

Suché kvasnice zmiešame s pšeničnou múkou (z čerstvých kvasníc, najprv urobíme kvások). Pridáme zvyšné prísady, vymiesime cesto a na konci miesenia pridáme rozpustený tuk. Vytvorímez cesta bochník, vložíme ho do väčšej misky, zakryjeme uterákom. Odložte na teplé miesto. Cesto by malo zdvojnásobiť objem (od 1 do 1,5 hodiny).

Maková náplň:

  • 500 g maku mletého
  • 170 g hnedého cukru (polovica môže byť nahradená medom)
  • 100 g hrozienok
  • 50 g vlašských orechov
  • 3 lyžice medu
  • 2 čajové lyžičky mandľového extraktu alebo mandľovej príchuti
  • 1 lyžička škorice mletej
  • 1 polievková lyžica masla pri izbovej teplote
  • pol pohára kandizovanej pomarančovej kôry
  • 6 bielok

Mak zalejeme vriacou vodou, prikryjeme, necháme 20 minút a následne prebytočnú vodu vytlačíme. Do maku pridáme zvyšné prísady a premiešame, nakoniec vmiešame sneh z bielkov.

Postup:

Rozdeľte cesto na 3 časti, rozvaľkajte do obdĺžnikových plátov s hrúbkou približne 3 mm, naneste na cesto makovú náplň asi 2 cm od okraja. Zbalte (ako roládu) a zabalte konce. Každý zo závinov sa prenesie na mastný papier na pečenie, dobre zabalíme do papiera.

Odložíme na teplé miesto po dobu 15 minút.

Poznámka: Ak je cesto príliš lepivé, jemne posypte múkou.

Záviny dajte na veľký plech na pečenie v dostatočnej vzdialenosti od seba.

Pečte pri teplote 190ºC asi 30 – 40 minút, do zlato-hnedej farby (farba bude zreteľne viditeľmná aj cez papier). Odstráňte papier zhora a nechajte vychladnúť.

Teraz teplé cesto (nie horúce!) potrieme s polevou a posypeme makom.

Zložky na polevu:

  • 1 šálka pomarančového cukru (práškový cukor zmiešaný s pomarančovou kôrou)
  • 3 – 4 polievkové lyžice teplej vody

Do misky práškový cukor. Pridajte horúcu vodu a vymiešajte na jemnú konzistenciu. Keď je poleva príliš hustá – pridajte trochu vody. Keď je príliš tekutá, pridajte ešte cukor. Záviny vydržia dlho čerstvé a sú naozaj vynikajúce!

 

Najlepšie recepty na dnes