plny-hrniec_transparent_negativ.png

Nevyhnutné jedlo sezóny: Lenivé kapustové guľky v paradajkovej omáčke!

Fantastické mäsovo-kapustové guľky v lahodnej omáčke servírované s bulgurom – takúto delikatesu ste ešte nejedli.

Čarovné jedlo, ktorého vôňa vám naplní celý dom a naženie slinky do úst.

 

 

Vynikajúci recept na najlepšie kapustovo-mäsové guľky z youtube kanála УХ ТЫ,КУХНЯ.

Potrebujeme:

300-350 g kapusty

500-600 g mletého mäsa (použili sme kuracie a teľacie)

1 žĺtok

Na bulgur:

1 pohár bulguru

3 dcl vody

soľ podľa chuti

20-30 g masla

Na omáčku:

2 cibule

200 g tekvice

 

 

1 papriku

3 paradajky

1-2 PL paradajkového pretlaku

1 ČL soli

mleté čierne korenie

500 ml vody

bobkový list

kôpor

Postup:

Na začiatku nasekáme kapustu na tenké plátky.

Vložíme do misky.

Zalejeme vriacou vodou a necháme 10 minút odstáť.

 

 

Do hrnca pridáme bulgur.

Zalejeme vodou.

Pridáme soľ podľa chuti a premiešame.

 

 

Prikryjeme pokrievkou a privedieme do varu.

Mäso umyjeme a nakrájame na menšie kúsky.

Cibuľu nakrájame na veľké kocky a pomelieme v mlynčeku na mäso.

 

 

Na panvici zohrejme maslo, tuk alebo olej.

Vložíme pomletú cibuľu a smažíme, kým nebude priehľadná.

Pridáme v mlynčeku pomletú tekvicu a zamiešame.

 

 

Polovicu osmaženej zeleniny preložíme do misky a necháme vychladnúť.

Na panvicu k tekvici s cibuľkou pridáme na malé kocky nakrájanú papriku a premiešame.

Dochutíme soľou.

 

 

Mäso pomelieme v mlynčeku a pridáme do samostatnej misky.

Pridáme vyžmýkanú kapustu.

Potom pridáme osmaženú cibuľu s tekvicou, soľ a čierne korenie.

 

 

Rukou dôkladne vymiesime.

Do panvice k opraženej zelenine pridáme pomleté paradajky, paradajkový pretlak a zamiešame.

Do misky s mäsovou hmotou pridáme žĺtok a vymiesime.

 

 

Keď sa voda v hrnci odparí, položíme na bulgur maslo a prikryjeme pokrievkou.

Hrniec zložíme zo sporáku, prikryjeme prikrývkou a necháme odpočívať.

Samostatný hlboký hrniec vymastíme olejom.

 

 

Z mäsovej hmoty vyformujeme guľky a vložíme do hrnca.

Do panvice s omáčkou nalejeme vodu a zamiešame.

Potom omáčku nalejeme do hrnca s guľkami.

 

 

Hrniec prikryjeme pokrievkou a znížime teplotu takmer na minimum.

Guľky dusíme 30-35 minút.

Po uplynutí doby pridáme do hrnca bobkový list, nasekaný kôpor, prikryjeme, vypneme ohrev a necháme 10 minút odstáť.

 

 

Môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes