Fantastické mäsovo-kapustové guľky v lahodnej omáčke servírované s bulgurom – takúto delikatesu ste ešte nejedli.
Čarovné jedlo, ktorého vôňa vám naplní celý dom a naženie slinky do úst.
Vynikajúci recept na najlepšie kapustovo-mäsové guľky z youtube kanála УХ ТЫ,КУХНЯ.
Potrebujeme:
300-350 g kapusty
500-600 g mletého mäsa (použili sme kuracie a teľacie)
1 žĺtok
Na bulgur:
1 pohár bulguru
3 dcl vody
soľ podľa chuti
20-30 g masla
Na omáčku:
2 cibule
200 g tekvice
1 papriku
3 paradajky
1-2 PL paradajkového pretlaku
1 ČL soli
mleté čierne korenie
500 ml vody
bobkový list
kôpor
Postup:
Na začiatku nasekáme kapustu na tenké plátky.
Vložíme do misky.
Zalejeme vriacou vodou a necháme 10 minút odstáť.
Do hrnca pridáme bulgur.
Zalejeme vodou.
Pridáme soľ podľa chuti a premiešame.
Prikryjeme pokrievkou a privedieme do varu.
Mäso umyjeme a nakrájame na menšie kúsky.
Cibuľu nakrájame na veľké kocky a pomelieme v mlynčeku na mäso.
Na panvici zohrejme maslo, tuk alebo olej.
Vložíme pomletú cibuľu a smažíme, kým nebude priehľadná.
Pridáme v mlynčeku pomletú tekvicu a zamiešame.
Polovicu osmaženej zeleniny preložíme do misky a necháme vychladnúť.
Na panvicu k tekvici s cibuľkou pridáme na malé kocky nakrájanú papriku a premiešame.
Dochutíme soľou.
Mäso pomelieme v mlynčeku a pridáme do samostatnej misky.
Pridáme vyžmýkanú kapustu.
Potom pridáme osmaženú cibuľu s tekvicou, soľ a čierne korenie.
Rukou dôkladne vymiesime.
Do panvice k opraženej zelenine pridáme pomleté paradajky, paradajkový pretlak a zamiešame.
Do misky s mäsovou hmotou pridáme žĺtok a vymiesime.
Keď sa voda v hrnci odparí, položíme na bulgur maslo a prikryjeme pokrievkou.
Hrniec zložíme zo sporáku, prikryjeme prikrývkou a necháme odpočívať.
Samostatný hlboký hrniec vymastíme olejom.
Z mäsovej hmoty vyformujeme guľky a vložíme do hrnca.
Do panvice s omáčkou nalejeme vodu a zamiešame.
Potom omáčku nalejeme do hrnca s guľkami.
Hrniec prikryjeme pokrievkou a znížime teplotu takmer na minimum.
Guľky dusíme 30-35 minút.
Po uplynutí doby pridáme do hrnca bobkový list, nasekaný kôpor, prikryjeme, vypneme ohrev a necháme 10 minút odstáť.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: