Tento sirup robím každý rok, dlho vydrží a je výborný. Sirup môžete pripraviť z jahôd, ríbezlí červených i čiernych, malín, černíc alebo postupne zo všetkého čo dozrieva. Ja ho najradšej pripravujem z ríbezlí.
Potrebujeme:
2 kg červené ríbezle
2 l voda
70 g kyselina citrónová
2 kg kryštálový cukor
Postup:
Ovocie zalejeme vodou, pridáme kyselinu, zamiešame a necháme 24 hodín stáť. Občas premiešame.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Tekutinu precedíme cez plátno. Necháme stiecť, ale ovocie na plátne netlačíme, zachytíme len to, čo samé pretečie. (Zvyšok ovocia môžeme použiť napr. do džemu).
Precedenú šťavu odmeriame a pridáme toľko cukru, koľko je šťavy (teda napr.na 1,5 l šťavy 1,5 kg cukru). Premiešame, necháme stáť a vždy cca po pol hodine premiešame znova a to dovtedy, kým sa cukor celkom nerozpustí. Naplníme do umytých fliaš, ktoré sme vypláchli vriacou vodou, zazátkujeme korkovou zátkou vyvarenou vo vode a tú môžeme ešte zaliať voskom. Sirup vydrží viac ako rok.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)