Nevarený sirup z červených ríbezlí: Žiada chémia, éčka a netreba ho ani sterilizovať!

Tento sirup robím každý rok, dlho vydrží a je výborný.

Tento sirup robím každý rok, dlho vydrží a je výborný. Sirup môžete pripraviť z jahôd, ríbezlí červených i čiernych, malín, černíc alebo postupne zo všetkého čo dozrieva. Ja ho najradšej pripravujem z ríbezlí.

Potrebujeme:

2 kg červené ríbezle

2 l voda

70 g kyselina citrónová

2 kg kryštálový cukor

Postup:

Ovocie zalejeme vodou, pridáme kyselinu, zamiešame a necháme 24 hodín stáť. Občas premiešame.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Tekutinu precedíme cez plátno. Necháme stiecť, ale ovocie na plátne netlačíme, zachytíme len to, čo samé pretečie. (Zvyšok ovocia môžeme použiť napr. do džemu).

Precedenú šťavu odmeriame a pridáme toľko cukru, koľko je šťavy (teda napr.na 1,5 l šťavy 1,5 kg cukru). Premiešame, necháme stáť a vždy cca po pol hodine premiešame znova a to dovtedy, kým sa cukor celkom nerozpustí. Naplníme do umytých fliaš, ktoré sme vypláchli vriacou vodou, zazátkujeme korkovou zátkou vyvarenou vo vode a tú môžeme ešte zaliať voskom. Sirup vydrží viac ako rok.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)