Nestíha vám pri vyprážaní digestor? Skúste tento kuchársky TRIK a na zápach spáleného oleja môžete zabudnúť!

Pri vyprážaní pokrmov je samozrejmosťou zapnúť digestor.

Inak riskujeme, že do celého bytu sa dostane prenikavý zápach vyprážaných pokrmov, ktorý sa v interiéri dokáže dlho udržať.

 

 

Navyše, ak ním napáchnu záclony alebo obrusy, len tak ľahko sa ho nezbavíme.

Čo robiť, ak digestor v kuchyni nemáme (napríklad na chate), alebo jeho výkon na vyprážané dobroty nestačí?

Poradíme vám jednoduché a overené triky, vďaka ktorým môžete na nepríjemný zápach pri vyprážaní zabudnúť!

 

Ako zmierniť zápach?

Zabrániť tomu, aby sa tuk prepaľoval a zapáchal môžeme pomocou obyčajnej mrkvy.

Vložte do tuku 3-4 kolieska.

Mäso pred vyprážaním vyberieme dostatočne v predstihu z chladničky, aby nebolo príliš studené.

Naklepeme ho a narežeme na krajoch, aby sa neskrúcalo.

Keď sa mäso skrúti, jednotlivé jeho časti sa nepripravia rovnomerne.

 

Vynikajúcim bojovníkom proti zápachu je aj trik pri príprave trojobalu.

Do vajíčka pridajte mlieko, niekoľko kvapiek citrónu a aj pivo.

Mäso bude mať menej cholesterolu a tým pádom nebudete cítiť pri vyprážaní typický zápach.

Po obaľovaní dobre oklepte strúhanku. Inak sa počas vyprážania oddelí od povrchu a začne sa prepaľovať a zapáchať.

Mäso je pred obaľovaním dobré pokvapkať citrónovou šťavou.

Mäso zmäkne a eliminuje sa aj zápach pri vyprážaní.

Ak používate na smaženie menej tuku – tak aby jedlo nebolo celkom ponorené, najdôležitejšie je najskôr sprudka ho opražiť z oboch strán. Až potom mäso na miernejšom plameni dopekáme.

Pri vyprážaní v trojobale, je potrebné rezne alebo obaľovanú zeleninu vkladať vždy do rozpáleného oleja.

Pri vyprážaní nikdy nezapĺňajte celú panvicu, tuk sa v takomto prípade ochladí a jedlo sa nevypráža, ale dusí sa.

Na vyprážanie používajte vždy tuk s vysokou tepelnou odolnosťou.

Čím rýchlejšie sa olej prepáli, tým väčší zápach sa bude počas vyprážania šíriť z panvice.

Nezabúdajte tiež na zdraviu škodlivé dôsledky prepáleného tuku.

Ktoré tuky sú vhodné? Siahnite po repkovom, kokosovom alebo palmovom oleji.

Vynikajúcou voľbou je tiež napríklad bravčová masť.

Tuk počas vyprážania pravidelne vymieňajte.

Trik kuchárov, aby sa olej neprepaľoval

 

 

Vezmite malý kúsok chleba – ideálne takého, ktorý je starší a mierne vysušený a jednoducho ho dajte do oleja, kým pripravujete pokrm.

Chlebík do oleja vkladajte bez kôrky, len vnútornú časť.

Soľ

Podľa mnohých gazdiniek, ak pridáme do peniaceho oleja trochu soli, rýchlo sa penenie zmierni a soľ má po ruke skutočne každý z nás. Vyskúšate to a uvidíte sami, aký to má efekt.

Kúsok korku

Z tohto nápadu sme boli skutočne prekvapení, no funguje to skvele.

Vložte do rozpáleného oleja kúsok korku.

Zastaví penenie a vy môžete pokojne vyprážať bez obáv.

Studený olej

Ak nemáte poruke chlebík ani olej, prilejte do peniaceho rozpáleného oleja trochu studeného oleja.

Rýchle ochladenie penenie zmierni.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Dnes najobľúbenejšie