Máte ho radi? U nás doma ho každý miluje a ak sa opýtate na obľúbený zákusok manžela, alebo detí, všetci odpovedia zhodne – Oblíž prst. Keďže sa blíži posledný prázdninový víkend urobím radšej hneď na dva plechy, aby si posledné chvíle voľna celá rodina užila čo najviac.
Potrebujeme:
Na cesto:
5 vajec
50 g práškového cukru
5 lyžíc studenej vody
200 g kryštálového cukru
1 lyžicu kakaa
½ bal. prášku do pečiva
160 g polohrubej múky
Krém:
500 ml mlieka
4 lyžice hladkej múky
5 žĺtkov
1 bal. vanilkového cukru
250 g masla
100 g práškového cukru
Na vrch:
5 bielkov
200 g kr. cukru
1 citrón – šťavu
Postup:
Vajcia si rozdelíme na bielky a žĺtky, z bielkov a práskového cukru ušľaháme tuhý sneh. V miske si ušľaháme žĺtky s cukrom do peny, pridáme aj vodu a postupne aj sypké prísady. Nakoneic primiešame opatrne aj sneh a vymiešame jednotné cesto, ktoré preložíme na pelch vymastený a vysypaný múkou. Pečieme pri teplote 180 stupňov, kým cesto nie je dostatočne upečené. Otestujeme špáradlom.
Z mlieka, múky a vanilkového cukru uvaríme hustý puding. Potom zložíme z plameňa, vmiešame žĺtky – jedno po druhom, opäť preložíme na plameň a miešame, kým nevznikne krásne lesklý, hustý krém. Necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo ušľaháme s práškovým cukrom a po lyžičkách vmiešame do vychladnutého krému.
Nad parou si nakoniec ušľaháme bielky s cukrom a šťavou z citróna. Keď je krém tuhý, zložíme z plameňa. Na vychladnuté cesto navrstvíme najskôr žltý krém a potom aj sneh. Uhladíme a necháme vychladiť. Pred podávaním posypeme čokoládou.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)