Nesmrteľný zákusok „Oblíž prst“: Odskúšaný a ten najlepší recept!

Máte ho radi? U nás doma ho každý miluje a ak sa opýtate na obľúbený zákusok manžela, alebo detí, všetci odpovedia zhodne – Oblíž prst.

Máte ho radi? U nás doma ho každý miluje a ak sa opýtate na obľúbený zákusok manžela, alebo detí, všetci odpovedia zhodne – Oblíž prst. Keďže sa blíži posledný prázdninový víkend urobím radšej hneď na dva plechy, aby si posledné chvíle voľna celá rodina užila čo najviac.

Potrebujeme:

Na cesto:

5 vajec

50 g práškového cukru

5 lyžíc studenej vody

200 g kryštálového cukru

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 lyžicu kakaa

½ bal. prášku do pečiva

160 g polohrubej múky

Krém:

500 ml mlieka

4 lyžice hladkej múky

5 žĺtkov

1 bal. vanilkového cukru

250 g masla

100 g práškového cukru

Na vrch:

5 bielkov

200 g kr. cukru

1 citrón – šťavu

Postup:

Vajcia si rozdelíme na bielky a žĺtky, z bielkov a práskového cukru ušľaháme tuhý sneh. V miske si ušľaháme žĺtky s cukrom do peny, pridáme aj vodu a postupne aj sypké prísady. Nakoneic primiešame opatrne aj sneh a vymiešame jednotné cesto, ktoré preložíme na pelch vymastený a vysypaný múkou. Pečieme pri teplote 180 stupňov, kým cesto nie je dostatočne upečené. Otestujeme špáradlom.

Z mlieka, múky a vanilkového cukru uvaríme hustý puding. Potom zložíme z plameňa, vmiešame žĺtky – jedno po druhom, opäť preložíme na plameň a miešame, kým nevznikne krásne lesklý, hustý krém. Necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo ušľaháme s práškovým cukrom a po lyžičkách vmiešame do vychladnutého krému.

Nad parou si nakoniec ušľaháme bielky s cukrom a šťavou z citróna. Keď je krém tuhý, zložíme z plameňa. Na vychladnuté cesto navrstvíme najskôr žltý krém a potom aj sneh. Uhladíme a necháme vychladiť. Pred podávaním posypeme čokoládou.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)