Nesmrteľný valašský frgál s lekvárom: Ten najlepší, podľa rodinného receptu!

Nesmrteľný recept na výborný a tradičný koláčik – frgál. Pripraviť ho je skutočne jednoduché a zvládnete to ľavou zadnou. Neváhajte a skúste tento recept.

Nesmrteľný recept na výborný a tradičný koláčik – frgál. Pripraviť ho je skutočne jednoduché a zvládnete to ľavou zadnou. Neváhajte a skúste tento recept.

Potrebujeme:

300 g hladkej múky

200 g hrubej múky

120 g práškového cukru

2 žĺtky

120 g rozpusteného vlažného masla alebo iného tuku

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Trošku soli

Citrónová kôra

150 ml mlieka (alebo podľa potreby)

30 g čerstvého droždia

Náplň: lekvár (ale aj mak, kapusta, tvaroh…)

Na drobenku: 100 g rozpusteného masla s rumom , 150 g práškového cukru, 150 g polohrubej múky, 1 vanilkový puding (voliteľné)

Postup:

Z časti vlažného mlieka, droždia, trošky cukru a múky si pripravíme kvások a po vykysnutí pridáme k múke a ostatným prísadám. Spracujeme nie príliš tuhé, vláčne cesto. Prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť.

Potom cesto rozdelíme na 4 diely, vyvaľkáme guľaté, nie moc hrubé frgály a dáme na plech vyložený papierom na pečenie.

Potrieme pripravenou plnkou (ja potieram lekvárom), posypeme drobenkou a necháme chvíľu kysnúť.

Potom dáme do predhriatej rúry a zvoľna upečieme. Ešte horúce pokvapkáme rozpusteným maslom s trochou rumu.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)