Nesmrteľný recept na stroganov od tety z východu: Ochutnala som ho pred rokmi a zatiaľ ho žiaden iný recept neprekonal!

Ak máte radi, pridajte doň aj huby a pikantné korenie, je to veľká mňamka, s haluškami úplne top - recept od tety zo Stropkova!

Toto jedlo je také chutné, že pokiaľ ide o mňa, mohla by som ho pokojne jedávať aj každý deň. Ak máte radi, pridajte doň aj huby a pikantné korenie, je to veľká mňamka, s haluškami úplne top – recept od tety zo Stropkova!

Potrebujeme:

600 g hovädzieho mäsa (prípadne aj bravčové, alebo kuracie)

1 lyžicu rajčinového pretlaku – ak nemáme použijeme kečup

1 lyžicu horčice – obyčajnej alebo dijonskej

1 ks cibule

3-4 ks kyslých uhoriek

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Olej

Červenú papriku, grilovacie korenie

Sójovú omáčku

Ocot balsamico

Soľ a čierne mleté korenie

Voliteľné: huby

Postup:

Mäso očistíme a nakrájame na kúsky. Cibuľku a uhorky si tiež nakrájame a pridáme k mäsku, zmiešame, pridáme horčicu, pretlak, olej, balsamico a sójovú omáčku. Dochutíme soľou, koreninam a ak máte radi pikantné, pridáme aj pálivú papriku, alebo štipku pálivej papriky. Takto pripravené mäsko dáme d chladničky marinovať na noc. Pred prípravou dáme mäsko na chvíľu na izbovú teplotu, aby nebolo celkom studené, keď ho budeme dávať na panvicu. Ideálne je nerobiť všetko mäsko naraz, ale postupne, aby sa na panvici nezdusilo. Na rozpálenej panvici restujeme len pár minút, aby si uchovalo šťavnatosť.

Bleskové halušky

Potrebujeme:

200 g hladkej múky

300 g polohrubej múky

600 ml vody

Ďalej budeme potrebovať:

asi 2-3 kocky syrokrému (prípadne syr v črievku asi 100 g)

Slaninku

Postup:

Do väčšej misy nasypeme oba druhy múky, v strede urobíme jamku a nalejem do nej vodu. Varechou miešame, kým nevznikne jednotné cesto. Cesto by malo byť vláčne a jemné. Moje odporúčanie je haluškové cesto nesoliť, aby sa nerozvarili vo vode. Pomocou haluškovača hádžeme do vriacej vody. Varíme krátko, asi len 5 minút. Potom scedíme a ešte horúce premiešame s taveným syrom (halušky príliš dlho necedíme, aby si zachovali trochu vody). Pridáme pár kvapiek masti, ktorá sa vytopila zo slaninky a premiešame, dochutíme podľa chuti soľou. Druhú várku môžeme urobiť napríklad ako klasiku s bryndzou a slaninkou. Tieto halušky sú skutočne výborné! :-)