Nesmrteľný Metrový zákusok: Stačí raz ochutnať a budete ho chcieť na stole každý týždeň!

Možno máte iný recept, no ja nedám dopustiť práve na tento. Metrák - ako ho u nás doma nazývame nemôže na vianočnom stole nikdy chýbať. A je skutočne luxusný!

Možno máte iný recept, no ja nedám dopustiť práve na tento. Metrák – ako ho u nás doma nazývame nemôže na vianočnom stole nikdy chýbať. A je skutočne luxusný!

Potrebujeme:

250 g múky

200 gramov cukru

4 vajcia

2 lyžice kakaa

150 ml oleja

...

150 ml vody

1 bal. prášoku do pečiva

Na krém:

250 g práškového cukru

250 g masla alebo margarínu

300 ml mlieka

1 bal. vanilkového pudingu

1 čokoláda na varenie

Postup:

Rozohrejeme nastavíme na 180 °C. Nachystáme si dva plechy na pečenie, ktoré vyložíme papierom.

Vajcia si rozdelíme na žĺtky a bielky. Bielky ušľaháme s cukrom do peny, pridáme cukor a nakoniec vmiešame aj sypké prísady (múku s práškom do pečiva), striedavo s tekutými (olejom a vodou). V samostatnej miske si ušľaháme bielky do tuhého snehu a opatrne ho primiešame ho žĺtkovej hmoty.

Vymiešame jednotnú hmotu a rozdelíme ju na dve časti. Do jednej primiešame kakao. Každé cesto upečieme na samostatnom plechu. Pri teplote 180 stupňov pečieme 20 minút.

Z pudingového prášku a mlieka uvaríme puding a necháme ho vychladnúť – nezabudneme ani sem-tam miešať, aby sa na pudingu nevytvorila koža.

Upečené, vychladnuté pláty narežeme na pásy.

V samostatnej miske si našľaháme zmäknuté maslo s cukrom a po lyžičkách vmiešame do vychladnutého pudingu a vymiešame jednotný krém.

Teraz ideme „metráky“ skladať. Pás svetlého cesta, krém, pás tmavého cesta, krém a to celé zopakujeme ešte raz. Potom rovnako poskladáme aj druhý zákusok a zvyšným krémom potrieme vrch koláčov a posypeme strúhanou čokoládou.

Dáme vychladiť a môžeme maškrtiť.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)