Nesmrteľný makový závin podľa starkej cukrárky: Rovno zarobte z dvojitej dávky – tento recept nič neprekoná!

Cesto ako vata. Výborný a mäkučký makový závin podľa starkej. Naozaj DeLuxe!

Cesto ako vata. Výborný a mäkučký makový závin podľa starkej. Naozaj DeLuxe!

Potrebujeme:

Cesto:

500 g hladkej múky

20 g droždia

2 dl mlieka

80 g cukru

...

0,5 lyžičky soli

1 vajce

1/4 citrónovej kôry (z 1/4 citrónu)

100 g masla (pokrájaného)

Náplň:

120 g maku (mletého)

1,5 dl mlieka

50 g cukru

60 g mandlí (sekaných)

50 g  kandizovaného ovocia

50 g hrozienok (namočených v rume)

Na potretie a posypanie:

60 g masla

40 g práškového cukru

Postup:

Z mlieka a droždia necháme vykysnúť kvások, pridáme všetky ostatné prísady a zarobíme klasické kysnuté cesto.

Necháme na teplom mieste pod utierkou asi 3/4 hod kysnúť.

Medzitým mak zalejeme vriacim mliekom, pridáme všetky ostatné prísady do náplne, dôkladne zamiešame a necháme vychladnúť.

Vykysnuté cesto ešte raz prepracujeme a na pomúčenej doske vyvaľkáme obdĺžnik asi 30 cm x 40 cm (dĺžka plechu). Prípadne cesto rozdelíme na dve polovice. Je na vás, či chcete dva menšie, alebo jeden väčší závin (ja robím z dvojitej dávky).

Potrieme ho makovou plnkou, po dlhšej strane zavinieme a stlačíme okraje.

Závin položíme na plech, vyložený papierom na pečenie, švom dolu.