Jednoduché a skutočne vynikajúce. Vynikajúce napríklad na slávnostný stôl, alebo len tak – ako luxusná pochúťka ku kávičke. Sú také fantastické, že nikdy neomrzia.

Potrebujeme:

500 g polohrubej múky

250 g hery alebo masla

50 g práškového cukru

1 vajce

2 žĺtky

20 g čerstvého droždia

3 lyžice mlieka (cca 100 ml)

Štipku sódy bikarbóny

Štipku soli

Plnka:

250 g mletých vlašských orechov

150 ml vody

1 bal. vanilkového cukru

150 g kryštálového cukru

Pár kvapiek rumu

Ďalej budeme potrebovať:

300 g ríbezľového džemu (prípadne iného)

200 g čokoládovej polevy – na povrch

Postup:

Zákusok je pripravený na plechu s rozmermi 27×37 cm.

Najskôr si pripravíme cesto. Droždie rozmiešame vo vlažnom mlieku. Osiatu múku zmiešame s cukrom, vajíčkom, žĺtkami a herou. Pridáme rozmiešané droždie, sódu, soľ a vypracujeme jednotné, hladké cesto.

Cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti a každú rozvaľkáme natenko – na rovnako veľké pláty cesta.

Prvý plát cesta opatrne prenesieme na plech vymastený tukom a vysypaný múkou. Plát cesta potrieme tenkou vrstvou džemu.

Pripravíme si plnku Vodu preložíme na plameň a zmiešame s oboma druhmi cukru. Privedieme do varu a keď sa cukor rozpustí zložíme z plameňa. Primiešame orechy, rum, kôru z citróna a premiešame. Zmes necháme vychladnúť.

Na plát s ríbezľovým džemom navrstvíme ½ plnky a prikryjeme druhým plátom. Ten opäť potrieme džemom, zvyšnou plnkou a prikryjeme posledným plátom. Popicháme vidličkou, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov približne 30 minút – každá rúra pečie inak, preto cesto počas pečenia kontrolujeme.

Upečený koláč necháme vychladnúť a pomocou druhého plechu obrátime – spodná časť bude navrchu. Zalejeme čokoládovou polevou a môžeme podávať.

Na krájanie úhľadných a rovnako veľkých kúskov môžete použiť perfektný trik s kuchynskou mriežkou.

titulná foto: reprofoto receptneked

text: redakcia

Témy:


Pridajte svoj komentár