Legendárne Krakovské „kluski“: Halušky robím už 40 rokov, ale niečo tak chutné som nejedla – tajomstvo je v tom ceste!

84

Úžasné zemaikové halušky (kluski) z Krakova – fantastické, verte mi. A úplne najlepšie chutia s kyslou kapustou :)

Ak chcete urobiť toto jedlo, potrebuje :

– 2 kg zemiakov
– 1 vajce
– 2-3 šálky múky
– Slaninka nakrájaná najemno
– 3/4 kg kyslej kapusty
– masť
– 1 bobkový list
– čierne korenie
– asi 200 ml vody na konzervovanie kapusty

Postup:

Zemiaky ošúpeme, nakrájajme a posekáme v kuchynskom robote – alebo nastrúhame úplne najemno. Vytlačíme zo zemiakov prebytočnú šťavu, ale nevylievame ju – neskôr ju využijeme pri príprave cesta.

Kyslú kapustu nakrájame na drobnejšie, zlejeme z nálevu a dáme do hrnca. Pridáme bobkový list, čierne korenie a slaninkou, kotrú sme si osmažili na panvici. Podlejeme vodou a dáme varič na plameň -kapusta zmäkne a bude ešte chutnejšia.

Zemiakovú masu zmiešame s vajíčkom, postupne pridávame múku a aj šťavu. Vypracujeme jednotné cesto, ktoré pomocou lyžičky hádžeme do osolenej vody.

Na bravčovej masti osmažíme cibuľku, pridáme halušky a necháme spolu orestovať na panvici. Podávame s kapustou.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Témy:


Pridajte svoj komentár