Neviem, ako to máte vy, ale mne k fašiangom neodmysliteľne patria aj fánky. Robíme ich každý rok a dokonca nielen v tomto období. Tento recept je rýchly, jednoduchý a výborný. Odporúčam – klenot podľa mojej mamy.
Potrebujeme:
500 g hl. múky
125 g palmarínu
2 žĺtky
1/2 kelímku kyslej smotany
1 lyžicu práškového cukru
1-2 lyžice rumu
1/2 lyžičky sóda bikarbóna
citrónová kôra
citrónová šťava
Na posypatnie:
cukor práškový
cukor vanilkový
Postup:
V miske zmiešame všetky prísady na cesto a vypracujeme polotuhé cesto, ak treba, pridáme viac kyslej smotany, ale cesto by nemalo byť veľmi mäkké.
Vypracované cesto necháme odpočívať asi 30 minút (ak ste nedočkaví, dá sa s ním pracovať aj hneď, ale odporúčam nechať odležať).
Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 3-4 mm a nakrájame na obdĺžniky, štvorce, alebo trojuholníky, podľa každého fantázie a chuti. Ja ich potom narežem a cez otvor pretiahnem jeden konček a nechám tak.
Dobre si rozohrejeme olej, musí ho byť viac, aby fánky v ňom plávali, ako keď robíme šišky. A vyprážame z oboch strán na nie veľmi prudkom ohni.
Hotové fánky kladieme na misku, posýpame práškovým a vanilkovým cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)