Nesmrteľné fašiangové fánky podľa mojej mamy – z kyslej smotany: Bez droždia, hotové sú hneď a chutia úžasne!

Neviem, ako to máte vy, ale mne k fašiangom neodmysliteľne patria aj fánky. Robíme ich každý rok a dokonca nielen v tomto období. Tento recept je rýchly, jednoduchý a výborný. Odporúčam – klenot podľa mojej mamy.

Potrebujeme:

500 g hl. múky

125 g palmarínu

2  žĺtky

1/2 kelímku kyslej smotany

1 lyžicu práškového cukru

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1-2 lyžice rumu

1/2 lyžičky sóda bikarbóna

citrónová kôra

citrónová šťava

Na posypatnie:

cukor práškový

cukor vanilkový

Postup:

V miske zmiešame všetky prísady na cesto a vypracujeme polotuhé cesto, ak treba, pridáme viac kyslej smotany, ale cesto by nemalo byť veľmi mäkké.

Vypracované cesto necháme odpočívať asi 30 minút (ak ste nedočkaví, dá sa s ním pracovať aj hneď, ale odporúčam nechať odležať).

Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 3-4 mm a nakrájame na obdĺžniky, štvorce, alebo trojuholníky, podľa každého fantázie a chuti. Ja ich potom narežem a cez otvor pretiahnem jeden konček  a nechám tak.

Dobre si rozohrejeme olej, musí ho byť viac, aby fánky v ňom plávali, ako keď robíme šišky. A vyprážame z oboch strán na nie veľmi prudkom ohni.

Hotové fánky kladieme na misku, posýpame práškovým a vanilkovým cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)