Nesmrteľné “Bavorské šišky” s lekvárom a tvarohom: Pozor, prudko návykové!

14

Výborné šišky na bavorský spôsob. A doplnené lekvárom a tvarohom chutia dokonale. Namiesto oleja sa smažia na masti, dodá im to jedinečnú chuť – treba skúsiť, slová na túto dobrotu nestačia.

Potrebujeme:

500 g polohrubej múky

250 ml vlažného mlieka

60 g rozpusteného masla – vychladnutého

65 g práškového cukru

20 g čerstvého droždia

1 vajce + 1 žĺtok

2 lyžicu rumu

1 lyžicu strúhanej citrónovej kôry

1 lyžičku soli

Na plnenie:

Lekvár

Tučný tvaroh a kyslú smotanu zmiešanú v pomere 1:1

2 bal. vanilkového cukru

Postup:

Z 2 lyžíc mlieka, droždia a lyžičky cukru vymiešame kvások – mal by mať konzistenciu kašičky. V miske vymiešame tekuté prísady (nakoniec pridáme maslo) a potom zmiešame so sypkými a kvások. Vymiešame jednotné cesto, ktoré necháme kysnúť na teplom mieste pod utierkou.

Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát vysoký asi 1,5 cm, vykrojíme z neho kolieska a tie necháme ešte podkysnúť (asi 15-20 minút) pod utierkou. Do stredu každého kolieska potom urobíme prstom priehlbinku (tak, aby sme neprederavili) a potom vyprážame ako klasické šišky v rozpálenej masti. Necháme odkvapkať na obrúsku a potom každú šišku plníme do priehlbinky v strede – najskôr lekvár a potom tvaroh zmiešaný s kyslou smotanou.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Témy:


Pridajte svoj komentár