Fantastický zákusok pripravený „vreckovou“ metódou.
Potrebujeme:
Na svetlú vrstvu:
100-120 ml vody
120 g kr. cukru
70 g masla
180 g mletých orechov
180 g drevených sušienok
Na tmavú vrstvu:
100-120 ml vody
100 g kr. cukru
50 g masla
100 g čokolády na varenie
170 g mletých orechov
170 g drvených sušienok
Na vrch:
25 ml vody
25 g kr. cukru
60 g masla
125 g horkej čokolády
Ďalej:
Igelitové vrecká 3 l (24x30cm)
Ostrý nôž
Postup:
Na svetlú vrstvu si v kastróliku zmiešame maslo s vodou a cukrom, preložíme na plameň a keď sa prísady rozpustia, pridáme sušienky a orechy. Vytvoríme jednotnú hmotu, zložíme z plameňa a necháme mierne vychladnúť.
Pre tmavú vrstvu zmiešame vodu s cukrom a maslom, keď sa cukor rozpustí zložíme z plameňa, pridáme nalámanú čokoládu a miešame, kým sa nerozpustí. Potom pridáme aj orechy a sušienky. Necháme mierne vychladnúť.
Keď sa zmesi vychladia, každú rozdelíme na dve polovice a tie navrstvíme do samostatných vreciek – vzniknú nám 4 dávky.
Kým je zmes vlažná, začneme pripravovať jednotlivé pláty. Vezmeme vrecko s tmavou hmotou a najskôr zmes vo vnútri roztlačíme rukou a neskôr valčekom tak, aby sa hmota vo vnútri vrecka rovnomerne rozložila a vyplnila celý priestor. Potom vezmeme ostrý nôž a vrecko na bokoch rozrežeme a preklopíme na podnos. Potom vrecko jednoducho odstránime. Takto pokračujeme pri každom pláte – rozvaľkáme, preložíme na plát a odstránime vrecko. Striedame tmavý a svetlý plát.
Nakoniec si pripravíme polevu tak, že vo vodnom kúpeli rozpustíme všetky prísady a nanesieme na povrch dezertu.
Počkáme, kým poleva stuhne a podávame vychladené.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: coolinarika