Tento recept je náš rodinný klenot. Starý a vzácny recept na jablkový linecký koláč.
Potrebujeme:
Plech 36×26 cm – aj menší môže byť
400g múka hladká
250 g maslA
1/2 bal. prášku do pečiva
70 g práčkového cukru
2 lyžice mlieka
2 ks vajcia
Plnka:
1 kg postrúhaných jabĺk
1 bal. vanilkový cukor
podľa chuti cukor kryštálový
1 lyžička škorice
Postup:
Ak nemáte vajcia, pridajte namiesto dvoch lyžíc mlieka 2-3 lyžice bieleho jogurtu alebo kyslej smotany, vtedy netreba ani vajíčka – finta mojej starkej, keď sliepočky neniesli.
Pripravíme si linecké cesto – na doske preosejeme múku, rozmrvíme v nej maslo, rozmiešame prášok do pečiva a cukor. Pridáme vajcia a keby bolo cesto tvrdé pridáme 2 lyžice mlieka (možno mlieko vôbec nebudete potrebovať). Všetky tieto prísady na cesto spracujeme a rozdelíme na dva diely, snažíme sa, aby boli približne rovnaké.
Jeden diel vyvaľkáme (môžeme si pomôcť papierom na pečenie a vaľkať na ňom) a prenesieme valčekom na maslom pomastený a múkou vysypaný plech.
Na cesto dáme ochutené nastrúhané jablká.
Jablká prikryjeme druhým plátom cesta, popicháme vidličkou a vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 200 stupňov pečieme, kým koláč nie je na povrchu roužovkastý.
Po upečení a vychladnutí posypeme práškovým cukrom a pokrájame.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
foto: reprofoto femina