plny-hrniec_transparent_negativ.png

Nesmierne dobrý linecký jablčník: Robíme ho vždy z prvej úrody jabĺk + babkina finta, keď nemáte vajcia!

Tento recept je náš rodinný klenot. Starý a vzácny recept na jablkový linecký koláč.

Tento recept je náš rodinný klenot. Starý a vzácny recept na jablkový linecký koláč.

Potrebujeme:

Plech 36×26 cm – aj menší môže byť

400g múka hladká

250 g maslA

1/2 bal. prášku do pečiva

70 g práčkového cukru

2 lyžice mlieka

2 ks vajcia

Plnka:

1 kg postrúhaných jabĺk

1 bal. vanilkový cukor

podľa chuti cukor kryštálový

1 lyžička škorice

Postup:

Ak nemáte vajcia, pridajte namiesto dvoch lyžíc mlieka 2-3 lyžice bieleho jogurtu alebo kyslej smotany, vtedy netreba ani vajíčka – finta mojej starkej, keď sliepočky neniesli.

Pripravíme si linecké cesto – na doske preosejeme múku, rozmrvíme v nej maslo, rozmiešame prášok do pečiva a cukor. Pridáme vajcia a keby bolo cesto tvrdé pridáme 2 lyžice mlieka (možno mlieko vôbec nebudete potrebovať). Všetky tieto prísady na cesto spracujeme a rozdelíme na dva diely, snažíme sa, aby boli približne rovnaké.

Jeden diel vyvaľkáme (môžeme si pomôcť papierom na pečenie a vaľkať na ňom) a prenesieme valčekom na maslom pomastený a múkou vysypaný plech.

Na cesto dáme ochutené nastrúhané jablká.

Jablká prikryjeme druhým plátom cesta, popicháme vidličkou a vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 200 stupňov pečieme, kým koláč nie je na povrchu roužovkastý.

Po upečení a vychladnutí posypeme práškovým cukrom a pokrájame.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

foto: reprofoto femina

Najlepšie recepty na dnes