Zahoďte váhy, zabudnite na diéty, tento dezert vás chuťou dostane až za hranice poznania.
Ponúkla som susedku kúskom pri káve a odvtedy mi pravidelne klope na dvere a dožaduje sa ďalších porcií…
My ho poznáme pod nnázvom Švédsky kémeš.
Výborný krémový dezert podľa receptu z portálu kiloretete.
Potrebujeme:
9 bielkov
250 g kryštálového cukru
200 g nasekaných vlašských orechov
100 g múky
Na krém:
9 žĺtkov
100 g kryštálového cukru
7 ml vanilkovej esencie
60 g kukuričného škrobu
200 g masla
1 l mlieka
200 g čokoládových lupienkov
10 g vanilkového cukru
Na vrchný krém:
300 ml smotany na šľahanie
100 g kryštálového cukru
200 g tmavej čokolády
Postup:
Do misky pridáme bielky, cukor a zmes mixérom vyšľaháme do peny.
Do mixéra nasypeme orechy, na drobno ich rozmixujeme a pridáme do krému.
Ďalej pridáme múku a zmes špachtľou poriadne premiešame.
Takto pripravenú zmes vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Plech vložíme do predhriatej rúry a dáme piecť na 30 minút pri teplote 180°C.
Upečené cesto rozkrojíme na tri tretiny a jednu časť vložíme do formy na pečenie.
Pripravíme si krém.
Do menšej misky si pripravíme žĺtky, pridáme cukor, vanilkovú esenciu, kukuričný škrob a metličkou premiešame, kým nevznikne kompaktná zmes.
Zmes zamiešame počas varenia do teplého mlieka, pridáme zmäknuté maslo a miešame, kým nám nevznikne hustý krém.
Krém rozdelíme do dvoch rovnakých misiek. Do jednej z misiek metličkou vmiešame čokoládové kvapky.
Na cesto vo forme najprv nalejeme bledý krém, preložíme cestom a zalejeme čokoládovým krémom.
Potom preložíme poslednou vrstvou cesta a dáme do chladničky na 2 hodiny.
Do misky so šľahačkovou smotanou pridáme cukor a šľaháme, kým nám nevznikne hustá šľahačka, ktorú rovnomerne rozotrieme na vrch dezertu a nakoniec posypeme strúhanou čokoládou.
Vynikajúci dezert môžeme servírovať.
Dobrú chuť!
Video návod: