plny-hrniec_transparent_negativ.png

Neskutočný čokoládovo-orechový dezert: Kto povedal, že najlepšie a najchutnejšie veci nám zaberú veľkú časť nášho denného programu?

Zahoďte váhy, zabudnite na diéty, tento dezert vás chuťou dostane až za hranice poznania.

Ponúkla som susedku kúskom pri káve a odvtedy mi pravidelne klope na dvere a dožaduje sa ďalších porcií…

 

My ho poznáme pod nnázvom Švédsky kémeš.

Výborný krémový dezert podľa receptu z portálu kiloretete.

Potrebujeme:

9 bielkov

250 g kryštálového cukru

200 g nasekaných vlašských orechov

100 g múky

Na krém:

9 žĺtkov

100 g kryštálového cukru

7 ml vanilkovej esencie

60 g kukuričného škrobu

200 g masla

1 l mlieka

200 g čokoládových lupienkov

10 g vanilkového cukru

Na vrchný krém:

300 ml smotany na šľahanie

100 g kryštálového cukru

200 g tmavej čokolády

Postup:

Do misky pridáme bielky, cukor a zmes mixérom vyšľaháme do peny.

Do mixéra nasypeme orechy, na drobno ich rozmixujeme a pridáme do krému.

 

 

Ďalej pridáme múku a zmes špachtľou poriadne premiešame.

Takto pripravenú zmes vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie.

 

 

Plech vložíme do predhriatej rúry a dáme piecť na 30 minút pri teplote 180°C.

Upečené cesto rozkrojíme na tri tretiny a jednu časť vložíme do formy na pečenie.

 

 

Pripravíme si krém.

Do menšej misky si pripravíme žĺtky, pridáme cukor, vanilkovú esenciu, kukuričný škrob a metličkou premiešame, kým nevznikne kompaktná zmes.

Zmes zamiešame počas varenia do teplého mlieka, pridáme zmäknuté maslo a miešame, kým nám nevznikne hustý krém. 

 

 

Krém rozdelíme do dvoch rovnakých misiek. Do jednej z misiek metličkou vmiešame čokoládové kvapky.

Na cesto vo forme najprv nalejeme bledý krém, preložíme cestom a zalejeme čokoládovým krémom.

 

 

Potom preložíme poslednou vrstvou cesta a dáme do chladničky na 2 hodiny.

Do misky so šľahačkovou smotanou pridáme cukor a šľaháme, kým nám nevznikne hustá šľahačka, ktorú rovnomerne rozotrieme na vrch dezertu a nakoniec posypeme strúhanou čokoládou.

Vynikajúci dezert môžeme servírovať.

Dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes