Revolučný spôsob prípravy dokonalej ryže priamo od najlepších šéfkuchárov tak jemnej a voňavej, že po inej už nesiahnete.
Takto pripravená ryža je nielen dokonale ochutená ale jej príprava je ešte jednoduchšia, ako si myslíte.
Keď raz ochutnáte túto prílohu, vedzte, že ryžu už inak variť nebudete.
Ryža podľa najlepších šéfkuchárov
V recepte sa dozviete aj o vynikajúcich využitiach vody z premývania ryže, za ktoré nám budete vďační.
Ryžu nasypeme do jemného sitka a prepláchneme pod tečúcou vodou.
V žiadnom prípade ju však nevylievame – vodu z umývania určite zachyťte!
Existuje niekoľko úžasných využití ryžovej vody.
V ryžovej vode zostanú niektoré stopové prvky, ako je fosfor, vápnik atď…
Polievanie kvetov touto vodou môže mať určitý podporný účinok.
Pri dlhodobom užívaní dokáže upraviť aj kyslosť a zásaditosť pôdy.
Vodu z ryže môžeme použiť aj na čistenie zeleniny a ovocia.
Môžeme ju použiť aj na čistenie kupovaného mäsa alebo morských plodov so silným rybím zápachom.
Do vody stačí pridať trochu soli a dokáže odstrániť rybí zápach a jedlo bude chutnejšie.
Dokáže odstrániť hrdzu, vybieliť oblečenie atď…
Na prípravu ryže podľa šéfkuchára potrebujeme:
30 g maslo čerstvé
2 g korenie čierne mleté
200 g ryža lúpaná
8 g Soľ
1200 ml hydinový vývar
Postup:
Ryžu necháme chvíľku odkvapkať.
V hrnci rozohrejeme maslo, pridáme ryžu a pozvoľna dusíme.
Dusíme. až kým sa odparí voda z oplachovania.
Zalejeme vývarom, osolíme, okoreníme.
Varíme 18-20 minút.
Voda by sa mala vsiaknuť, ak nie, zlejeme ju.
Ryžu podávame ako prílohu – je dokonale ochutená a sypká.
Na ryžu podľa ázijských šéfkuchárov potrebujeme:
ryžu (podľa počtu ľudí)
vodu
soľ
biely ryžový ocot (2-3 kvapky na 1 kg ryže)
bravčovú masť
Postup:
Do misky nasypeme ryžu a nalejeme vodu.
Ryžu umyjeme rukou.
Počas procesu umývania nie je potrebné preplachovať ryžu pod tečúcou vodou.
Ryžu premiešame rukami a umyjeme v umývadle, aby sme odstránili viditeľné nečistoty.
Stačí ju 1-2 krát jemne umyť.
Starú ryžu je najlepšie nepremývať viac ako trikrát.
Potom môžeme vodu z ryže zliať.
Pri druhom umývaní ryžu jemne pretrieme rukami.
Potom vodu vylejeme a ryžu vložíme do hlbokej panvice.
Pridáme soľ a premiešame.
Ďalej pridáme ocot a dôkladne zamiešame.
Nakoniec pridáme masť a opäť premiešame.
Do misky s ryžou nalejeme dostatočné množstvo vody.
Teraz môžeme ryžu pripraviť na pare.
Zvyčajne to trvá pol hodiny.
Pred jedlom povaríme ryžu 5-10 minút, aby bola jemnejšia.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: