Neprekonateľný závin zo šľahačky, jemnejší ako pavučinka: Náplň z jabĺk, škorice a maku!

Fantastické cesto na závin zo šľahačky. Vďaka nemu je taký jemnučký a vláčny, že sa doslova rozpadá. Naozaj je ako pavučinka.

Potrebujeme:

400 g hladká špeciál múka

1/2 kocky droždia

1 smotana na šľahanie v tégliku (200 g)

1 lyžica bravčovej masti

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Teplé mlieko na kvások (cca 100 ml)

Štipka soli

1 lyžica kr. cukru

Náplň:

Strúhané jablká (cca 1,5 kg) + 200 g mletého maku + strúhaná citrónová kôra + škorica a cukor podľa chuti

Postup:

Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvásku, keď vyjde, pridáme k ostatným prísadám a vypracujeme jednotné cesto, ktoré sa nelepí. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 1 hodinu.

Vykysnuté cesto prehnetieme na pomúčenej doske a rozdelíme na dve polovice. Každú rozvaľkáme na tenučký plát (snažíme sa rozvaľkať na čo najtenšie). Na cesto navrstvíme 1/2 náplne a pevne zavinieme. Náplň pripravíme jednoducho tak, že zmiešame všetky prísady, jablká je však dobré vyžmýkať. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne hodinu.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

autor: Mária Cíbiková