plny-hrniec_transparent_negativ.png

Neprekonateľný recept na závin zo zázračného cesta: Nepraskne, dlho vydrží a tá náplň nemá konkurenciu!

Tento recept tiež možno poznáte ako maďarské bajgle a u nás sa bez nich nezaobíde žiadna slávnostná príležitosť, my však tento recept tak zbožňujeme, že ho robíme aj keď nemáme žiadnu oslavu. Je naozaj výborný a nepraskne vám.

Tento recept tiež možno poznáte ako maďarské bajgle a u nás sa bez nich nezaobíde žiadna slávnostná príležitosť, my však tento recept tak zbožňujeme, že ho robíme aj keď nemáme žiadnu oslavu. Je naozaj výborný a nepraskne vám. :-D.

Potrebujeme (na dva kusy):

Na cesto:

400 g hladkej múky

160 g masla

40 g práškového cukru

10 g čerstvého droždia

100 ml studeného mlieka

1 žĺtok

Soľ na špičku noža

Náplň dvoch chutí:

150 g mletého maku

150 g mletých orechov

100 ml vody

100 g medu

1-2 lyžice cukru (alebo podľa chuti)

Citrónovú a pomarančovú kôru nastrúhanú

1/2 lyžičky mletej škorice – do každej náplne

¾ nastrúhaného jabĺčka (zeleného) – do makovej náplne

1 bielok

Na potretie:

1 vajce

1 žĺtok

Postup:

Všetky prísady na cesto zmiešame (vychladené maslo nakrájame alebo nastrúhame) a vypracujeme tuhšie, hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme odležať do chladničky. Dobrým tipom je pripraviť si cesto večer a nechať cez noc odležať.

Na druhý deň si pripravíme náplne. Vodu s medom a citrónom dáme zovrieť na plameň, potom ½ tekutiny nalejeme na mak a druhú na orechy. Do náplní pridáme aj škoricu, kôru a do makovej aj strúhané jabĺčko.

Bielok ušľaháme na sneh, rozdelíme ho na polovicu a každú primiešame k jednej náplni.

Žĺtok si rozmiešame s vajíčkom a odležané cesto rozdelíme na dve polovice. Každú rozvaľkáme na tenký plát cesta a okraje cesta potrieme rozmiešanou vaječnou zmesou.

Teraz si pravý a ľavý okraj založíme cez plnku– stačí len tak na 1 – 1,5 cm z oboch strán, aby sa nám z neho počas pečenia nedostala von náplň. Preložené okraje dobre pritlačíme prstami.

Potom začneme záviny stáčať. Stáčame smerom zdola nahor, stáčame teda okraje, ktoré nie sú založené. Základom je príliš nesťahovať, inak by nám závin mohol prasknúť.

Záviny preložíme na plech vystlaný papierom a navrchu popicháme špáradlom, potom potrieme vaječnou zmesou a necháme v chlade. Vajce na povrchu musí úplne uschnúť. Ideálne je dať ho do chladu tam, kde je prievan, napríklad na balkón.

Usušené záviny opäť potrieme vajíčkom a opäť  necháme preschnúť už na teple. Toto dvojité natieranie po zaschnutí prvej vrstvy zaručí mramorový vzor.  Záviny potom vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov a 8 minút pečieme pri tejto teplote. Potom teplotu stiahneme na 180 stupňov a pečieme ešte 25 minút. Ak vidíte, že vrch príliš rýchlo hnedne, prikryte alobalom. PO upečení necháme celkom vychladnúť.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes