Tento šalátik je fantastický – zatiaľ najlepšia zálievka, akú som skúsila. Navyše, môžete ho mať vždy poruke – k mäsku a na grilovačku je perfektný!
Potrebujeme:
1300 g hlávkovej kapusty
500 g červenej papriky
250 g mrkvy
250 g cibule
feferónky (kto chce mať šalát pikantný)
1/2 sáčku Deka (= 50 g – je to sypká koreniaca zmes na nakladanie zeleniny)
200 g cukru
120 – 130 ml octu
120 ml oleja (možno vynechať alebo dať menej)
Postup:
Kapusta nastrúhame, papriku nakrájame na prúžky, mrkvu nahrubo nastrúhame, cibuľu nakrájame nadrobno. Do šalátu môžete pridať aj inú zeleninu – napríklad uhorky, cviklu, kaleráb…
Pridáme všetko ostatné, zmiešame, ochutnáme a podľa potreby pridáme ocot, alebo cukor, soľ netreba pridávať, je v Deku.
Natlačíme do pohárov na závit a dáme do chladničky, alebo na iné chladnejšie miesto, napríklad do pivnice, na deň až dva preležať.
Potom odoberáme podľa potreby.
Šalátik vydrží v chlade aj mesiac, u nás však nemá šancu prežiť viac, ako týždeň. :-)
Prajeme vám dobrú chuť! :-)