Bez tohoto zákuska si už Veľkú noc a sviatky ani neviem predstaviť. Toto je zatiaľ najlepší recept, aký som kedy skúsila, tajomstvom je obyčajná bravčová masť v ceste.
Potrebujeme:
Cesto:
400 g polohrubej múky
Štipka soli
50 g práškového cukru
2 žĺtka
12 g čerstvého droždia
100 ml teplého mlieka
150 g masti
Plnka:
cca 250 g marhuľového lekváru
200 g mletých orechov
4 lyžice kryštálového cukru
Poleva:
100 g čokolády na varenie
25 g masla alebo stuženého tuku (prípadne masti)
1 kávovú lyžičku oleja
Postup:
Ja som mala viac cesta, preto som robila 4 poschodia, tento recept je ale určený na 3 poschodia zákusku.
Cesto: Preosiatu múku a cukor zmiešame so soľou, pridáme žĺtka, kvások z teplého mlieka a droždia a zmäknutú masť.
S cestom sa veľmi dobre pracuje, vymiesime ho a dáme na 10 minút do chladničky odležať, potom sa cesto lepšie vaľká. Cesto rozdelíme na 3 časti, každú rozvaľkáme na pomúčenej doske na tenký plát tak, aby sedel na plech s rozmermi 32×22 cm.
Na spodok vymasteného a vysypaného plechu pomocou valčeku uložíme prvý plát cesta. Potrieme polovicou lekváru, posypeme polovicou zmesi orechov a cukru a plát popicháme vidličkou. Postup opakujeme aj s druhým cestom.
Na vrch uložíme posledný plát cesta, popicháme a necháme asi 30-45 minút odležať prikrytý utierkou.
Potom vo vyhriatej rúre pečieme pri teplote 180 stupňov asi 30 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)