Neprekonateľné Žerbo rezy, ktoré dobyli celý svet: Prekvapivo jednoduchý recept, schová do vrecka každý koláč!

Bez tohoto zákuska si už Veľkú noc a sviatky ani neviem predstaviť. Toto je zatiaľ najlepší recept, aký som kedy skúsila, tajomstvom je obyčajná bravčová masť v ceste.

Bez tohoto zákuska si už Veľkú noc a sviatky ani neviem predstaviť. Toto je zatiaľ najlepší recept, aký som kedy skúsila, tajomstvom je obyčajná bravčová masť v ceste.

Potrebujeme:

Cesto:

400 g polohrubej múky

Štipka soli

50 g práškového cukru

2 žĺtka

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

12 g čerstvého droždia

100 ml teplého mlieka

150 g masti

Plnka:

cca 250 g marhuľového lekváru

200 g mletých orechov

4 lyžice kryštálového cukru

Poleva:

100 g čokolády na varenie

25 g masla alebo stuženého tuku (prípadne masti)

1 kávovú lyžičku oleja

Postup:

Ja som mala viac cesta, preto som robila 4 poschodia, tento recept je ale určený na 3 poschodia zákusku.
Cesto: Preosiatu múku a cukor zmiešame so soľou, pridáme žĺtka, kvások z teplého mlieka a droždia a zmäknutú masť.

S cestom sa veľmi dobre pracuje, vymiesime ho a dáme na 10 minút do chladničky odležať, potom sa cesto lepšie vaľká. Cesto rozdelíme na 3 časti, každú rozvaľkáme na pomúčenej doske na tenký plát tak, aby sedel na plech s rozmermi 32×22 cm.

Na spodok vymasteného a vysypaného plechu pomocou valčeku uložíme prvý plát cesta. Potrieme polovicou lekváru, posypeme polovicou zmesi orechov a cukru a plát popicháme vidličkou. Postup opakujeme aj s druhým cestom.

Na vrch uložíme posledný plát cesta, popicháme a necháme asi 30-45 minút odležať prikrytý utierkou.
Potom vo vyhriatej rúre pečieme pri teplote 180 stupňov asi 30 minút.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)