Tento zákusok je luxusný – jemný a strašne lahodný. Nepoznám nikoho, komu by nechutil.
Postup:
500 g hl. múka
200 g pr. cukor
2 lyžičky sódy
1 bal. vanilkového cukru
200 g masla
2 lyžice polotučného mlieka
70 g medu
1 lyžica medu
2 vajcia
Griláž:
400 g orechov
60 g pr. cukru
1 val. vanilkového cukru
100 g medu
130 g masla
Krém:
600 ml polotučného mlieka
70 g kukuričného škrobu
60 g hladkej múky
2 lyžice citrónovej šťavy
1 lyžica vanilkovej arómy
400 g masla
160 g práškového cukru
Postup:
V miske zmiešame múku, cukor, jedlú sódu. Primiešame rozpustené maslo, med, mlieko, rum a vajcia. Vymiesime hladké cesto, ktoré dáme na 15 minút zachladiť aby sa s ním lepšie pracovalo. Počas chladenia cesta pripravíme orechovú griláž. Na panvicu dáme na veľmi jemne nasekané orechy s cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme maslo a med. Za stáleho miešania zahrievame na mierom ohni, pokiaľ sa maslo a med nerozpustí a cukor nezačne zľahka karamelizovať a následne odstavíme z ohňa. Zachladené cesto rozdelíme na dve rovnaké časti, rozvaľkáme ich a prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Ak sa cesto pri prenášaní na plech potrhá, nevadí, na plechu ho rukami pospájame. Prvý plát vložíme do rúry a pečieme pri teplote 200°C asi 8 minút, pokiaľ nezačne plát zlatnúť. Kým sa prvý plát pečie, na druhý rozvaľkaný plát na plechu rovnomerne nanesieme orechovú griláž a tiež ho upečieme. V troche studeného mlieka si rozmiešame kukuričný škrob, múku a prilejeme k vriacemu mlieku. Za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Do teplej kaše vmiešame citrónovú šťavu a vanilkový extrakt. Za občasného miešania necháme vychladnúť.
V miske vymiešame zmäknuté maslo s cukrom. Postupne k maslu primiešavame vychladnutú kašu. Na plát bez griláže rovnomerne rozotrieme krém a ten prikryjeme plátom s grilážou. Zákusok dáme do chladničky, najlepší je o dva dni, keď zákusok zmäkne.