Neprekonateľné medové rezy s orechovou grilážou – luxus: Najlepšie chutia o 2 dni, s týmto zahviezdite na každej oslave!

Tento zákusok je luxusný – jemný a strašne lahodný. Nepoznám nikoho, komu by nechutil.

Postup:

500 g hl. múka

200 g pr. cukor

2 lyžičky sódy

1 bal. vanilkového cukru

200 g masla

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

2 lyžice polotučného mlieka

70 g medu

1 lyžica medu

2 vajcia

Griláž:

400 g orechov

60 g pr. cukru

1 val. vanilkového cukru

100 g medu

130 g masla

Krém:

600 ml polotučného mlieka

70 g kukuričného škrobu

60 g hladkej múky

2 lyžice citrónovej šťavy

1 lyžica vanilkovej arómy

400 g masla

160 g práškového cukru

Postup:

V miske zmiešame múku, cukor, jedlú sódu. Primiešame rozpustené maslo, med, mlieko, rum a vajcia. Vymiesime hladké cesto, ktoré dáme na 15 minút zachladiť aby sa s ním lepšie pracovalo. Počas chladenia cesta pripravíme orechovú griláž. Na panvicu dáme na veľmi jemne nasekané orechy s cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme maslo a med. Za stáleho miešania zahrievame na mierom ohni, pokiaľ sa maslo a med nerozpustí a cukor nezačne zľahka karamelizovať a následne odstavíme z ohňa. Zachladené cesto rozdelíme na dve rovnaké časti, rozvaľkáme ich a prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Ak sa cesto pri prenášaní na plech potrhá, nevadí, na plechu ho rukami pospájame. Prvý plát vložíme do rúry a pečieme pri teplote 200°C asi 8 minút, pokiaľ nezačne plát zlatnúť.  Kým sa prvý plát pečie, na druhý rozvaľkaný plát na plechu rovnomerne nanesieme orechovú griláž a tiež ho upečieme. V troche studeného mlieka si rozmiešame kukuričný škrob, múku a prilejeme k vriacemu mlieku. Za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Do teplej kaše vmiešame citrónovú šťavu a vanilkový extrakt. Za občasného miešania necháme vychladnúť.

V miske vymiešame zmäknuté maslo s cukrom. Postupne k maslu primiešavame vychladnutú kašu.  Na plát bez griláže rovnomerne rozotrieme krém a ten prikryjeme plátom s grilážou. Zákusok dáme do chladničky, najlepší je o dva dni, keď zákusok zmäkne.