Potrebujeme:
- 25 dkg mletého maku
- 25 dkg múky
- 25 dkg cukru
- štipka soľ
- 1 vrecko prášku na pečenie
- 1 dl mlieka
- 1 dl oleja na varenie
- 3 vajcia
- 1 jablko strúhaný
krém:
- 7 ml mlieka
- 2 vrecká vanilkového pudingového prášku
- 10 dkg cukru
- 1 citrónová strúhaná kôra
- 15 dkg margarínu
Top:
- 4 dl smotany na šľahanie
- 2 ks mletého maku
- nesladený kakaový prášok
Postup:
Nastavte rúru na 180 stupňov.
Zmiešajte mak s múkou, soľou a práškom do pečiva.
Vajcia rozdeľte na bielky a žĺtky. Vyšľahajte žĺtok cukrom a primiešajte mlieko a olej. Bielky vyšľahajte so soľou na tvrdú penu.
Obe hmoty zmiešajte a pridajte do cesta aj jedno nastrúhané jablko – cesto bude vláčne a jemné.
Navrstvite na plech vystlaný s papierom na pečenie alebo vymastený a vysypaný múkou a potom a vložte do predhriatej rúry. Pečte asi 35-40 minút.
Cesto necháme vychladnúť na mriežke.
Na krém si klasicky uvaríme puding a keď vychladne, vmiešame doň našľahaný margarín a citrónovú kôru.
Krém rovnomerne natrieme na vychladnuté cesto. Nakoniec potrieme šľahačkou a posypeme mletým makom alebo čokoládou.
zdroj: receptneked