plny-hrniec_transparent_negativ.png

Makovo-jablkový krémeš: Toto je jasný kráľ jesenných zákuskov!

Potrebujeme:

  • 25 dkg mletého maku
  • 25 dkg múky
  • 25 dkg cukru
  • štipka soľ
  • 1 vrecko prášku na pečenie
  • 1 dl mlieka
  • 1 dl oleja na varenie
  • 3 vajcia
  • 1 jablko strúhaný

krém:

  • 7 ml mlieka
  • 2 vrecká vanilkového pudingového prášku
  • 10 dkg cukru
  • 1 citrónová strúhaná kôra
  • 15 dkg margarínu

Top:

  • 4 dl smotany na šľahanie
  • 2 ks mletého maku
  • nesladený kakaový prášok

Postup:

Nastavte rúru na 180 stupňov.

Zmiešajte mak s múkou, soľou a práškom do pečiva.

Vajcia rozdeľte na bielky a žĺtky. Vyšľahajte žĺtok cukrom a primiešajte mlieko a olej. Bielky vyšľahajte so soľou na tvrdú penu.

Obe hmoty zmiešajte a pridajte do cesta aj jedno nastrúhané jablko – cesto bude vláčne a jemné.

Navrstvite na plech vystlaný s papierom na pečenie alebo vymastený a vysypaný múkou a potom a vložte do predhriatej rúry. Pečte asi 35-40 minút.

Cesto necháme vychladnúť na mriežke.

Na krém si klasicky uvaríme puding a keď vychladne, vmiešame doň našľahaný margarín a citrónovú kôru.

Krém rovnomerne natrieme na vychladnuté cesto. Nakoniec potrieme šľahačkou a posypeme mletým makom alebo čokoládou.

zdroj: receptneked

Najlepšie recepty na dnes