Vždy na jeseň robí moja teta úžasný koláč: Neporovnateľný jablkáč s pudingovou penou – každý pýta recept!

Tento koláč s je hviezdou všetkých jablkových dezertov - s pudingovou penou, vôňou škorice a fantasticky jemným cestom. Určite recept, ktorý by mal byť aj vo vašej domácej kuchárke. 

Tento koláč s je hviezdou všetkých jablkových dezertov – s pudingovou penou, vôňou škorice a fantasticky jemným cestom. Určite recept, ktorý by mal byť aj vo vašej domácej kuchárke.

Potrebujeme:

  • 2 šálky hladkej múky – približne 300 g
  • 200 g vychladeného masla 
  • 1 lyžičky prášku do pečiva
  • 3 polievkové lyžice práškového cukru – približne 40 g
  • 4 žĺtky
  • hrsť strúhanky na posypanie cesta

Prísady do pudingovej peny:

  • 4 bielky
  • 3/4 šálky kr. cukru (približne 160 g)
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 2 balenia vanilkového alebo smotanového pudingu (bez cukru, celkom 80g)
  • 100 ml oleja (2/5 šálky)

Na jablkovú hmotu:

  • 1,1 kg jabĺk
  • 2 polievkové lyžice cukru
  • šťava vylisovaná z 1 citróna
  • 1 lyžička škorice
  • 1 lyžička zemiakového škrobu

ďalej:

  • práškový cukor na posypanie cesta

* 250 ml = 1 šálka

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Postup:

  1. Pripravte krehké cesto: Vychladené maslo nakrájajte na kúsky, vložte do misky, pridajte múku, prášok do pečiva, cukor a žĺtky. Zamieste cesto. Rozdeľte na 2 dávky, 60% a 40% hmotnosti. Zabaľte do fólie a vložte do chladničky na hodinu.
  2. Pripravte jablkovú hmotu: Jablká ošúpte a nastrúhajte, prebytočnú šťavu odlejte. Väčší hrniec preložte na plameň, pridajte jablká, citrónovú šťavu, cukor a škoricu a premiešajte. Jablká duste na miernom ohni asi 8 minút (kým sa nevyparí prebytočná šťava). Potom posypte zemiakovým škrobom, premiešame. 
  3. Plech na pečenie 23,5 cm x 23,5 cm vystelieme papierom na pečenie. Nastrúhajte na dno (60%) vychladeného cesta, zľahka zarovnajte rukou, posypte strúhankou. Pečieme pri 180 ° C asi 10 minút (pokiaľ nie je ľahko zapečené). Necháme mierne vychladnúť.
  4. Vyšľaháme vaječné bielky do peny. Potom postupne pridajte cukor a vanilkový cukor a neustále šľahajte vysokou rýchlosťou. Potom znížte otáčky, pridajte pudingový prášok a miešajte ďalej, až kým sa všetky zložky nezmiešajú. Nakoniec pomaly nalejte olej a pokračujte v šľahaní, až kým sa hmota nezmieša.
  5. Dusené jablká položte na predpečené cesto, vodorovne. Potom rozložte pudingovú penu, zarovnajte. Navrchu nastrúhajte zvyšnú časť (40%) krehkého cesta.
  6. Vložte do predhriatej rúry na 180 ° C a pečte asi 30 – 40 minút (kým horná časť nie je pekne zhnednutá). Vrchnú časť koláča posypte práškovým cukrom.
  7. Prajeme vám dobrú chuť! :)

zdroj: kulinarneprzeboje.pl