Tento koláč s je hviezdou všetkých jablkových dezertov – s pudingovou penou, vôňou škorice a fantasticky jemným cestom. Určite recept, ktorý by mal byť aj vo vašej domácej kuchárke.
Potrebujeme:
- 2 šálky hladkej múky – približne 300 g
- 200 g vychladeného masla
- 1 lyžičky prášku do pečiva
- 3 polievkové lyžice práškového cukru – približne 40 g
- 4 žĺtky
- hrsť strúhanky na posypanie cesta
Prísady do pudingovej peny:
- 4 bielky
- 3/4 šálky kr. cukru (približne 160 g)
- 1 balenie vanilkového cukru
- 2 balenia vanilkového alebo smotanového pudingu (bez cukru, celkom 80g)
- 100 ml oleja (2/5 šálky)
Na jablkovú hmotu:
- 1,1 kg jabĺk
- 2 polievkové lyžice cukru
- šťava vylisovaná z 1 citróna
- 1 lyžička škorice
- 1 lyžička zemiakového škrobu
ďalej:
- práškový cukor na posypanie cesta
* 250 ml = 1 šálka
Postup:
- Pripravte krehké cesto: Vychladené maslo nakrájajte na kúsky, vložte do misky, pridajte múku, prášok do pečiva, cukor a žĺtky. Zamieste cesto. Rozdeľte na 2 dávky, 60% a 40% hmotnosti. Zabaľte do fólie a vložte do chladničky na hodinu.
- Pripravte jablkovú hmotu: Jablká ošúpte a nastrúhajte, prebytočnú šťavu odlejte. Väčší hrniec preložte na plameň, pridajte jablká, citrónovú šťavu, cukor a škoricu a premiešajte. Jablká duste na miernom ohni asi 8 minút (kým sa nevyparí prebytočná šťava). Potom posypte zemiakovým škrobom, premiešame.
- Plech na pečenie 23,5 cm x 23,5 cm vystelieme papierom na pečenie. Nastrúhajte na dno (60%) vychladeného cesta, zľahka zarovnajte rukou, posypte strúhankou. Pečieme pri 180 ° C asi 10 minút (pokiaľ nie je ľahko zapečené). Necháme mierne vychladnúť.
- Vyšľaháme vaječné bielky do peny. Potom postupne pridajte cukor a vanilkový cukor a neustále šľahajte vysokou rýchlosťou. Potom znížte otáčky, pridajte pudingový prášok a miešajte ďalej, až kým sa všetky zložky nezmiešajú. Nakoniec pomaly nalejte olej a pokračujte v šľahaní, až kým sa hmota nezmieša.
- Dusené jablká položte na predpečené cesto, vodorovne. Potom rozložte pudingovú penu, zarovnajte. Navrchu nastrúhajte zvyšnú časť (40%) krehkého cesta.
- Vložte do predhriatej rúry na 180 ° C a pečte asi 30 – 40 minút (kým horná časť nie je pekne zhnednutá). Vrchnú časť koláča posypte práškovým cukrom.
- Prajeme vám dobrú chuť! :)
zdroj: kulinarneprzeboje.pl