plny-hrniec_transparent_negativ.png

Nepečený BURIZÓNOVÝ koláč, ktorý sme za socializmu úplne milovali: Dnes je to skutočná vzácnosť!

V časoch minulých bola čokoláda skutočnou lahôdkou.

 

 

Ťažko to však nazvať čokoládou, pretože väčšina z nás si „pochutnávala“ na produktoch podobných čokoláde.

V tomto konkrétnom období  boli vynájdené recepty, ktoré mali kompenzovať náš nedostatok – jedným z nich bol koláč z ryžových burizónov.

Jedinečný recept na mimoriadne chutný burizónový dezert z portálu pysznosci.

Nič nechutilo tak dobre ako teplá čokoláda alebo „čokoládová“ torta s kakaovou polevou.

Doba sa zmenila a v každom obchode dnes nájdete desiatky sladkostí v každej príchuti.

 

 

Niektoré jedlá dnes zažívajú renesanciu.

Jedným z nich je aj koláč z ryžových burizónov.

Dezert nevyžaduje pečenie – pripravíte ho behom chvíľky.

 

 

Pamätáte sa na burizóny?

Len asi pred tuctom rokov sme ich jedli s chuťou.

Dnes sa zdá, že je to zabudnutý relikt minulosti.

 

 

Stále si ich môžete kúpiť v mnohých obchodoch, ale tento produkt sa predáva len veľmi zriedka.

Naše mamy ich používali na prípravu mnohých dezertov – jedným z nich bol koláč z ryžových burizónov.

Burizóny boli zmiešané s rozpustenou čokoládou alebo dlho vareným kondenzovaným mliekom.

 

 

Pre mnohých z nás je to spomienka na bezstarostné detstvo.

Tento dezert nevyžaduje pečenie ani špeciálnu prípravu.

Suroviny nájdeme v každom dobre zásobenom obchode s potravinami.

 

 

Pripravte si úžasný burizónový koláč podľa nášho receptu.

Nevyžaduje pečenie a keď ho zalejete rozpustenou čokoládou, chuťou trochu pripomína „kinder country“.

Podľa nižšie uvedeného receptu zistíte, ako tento dezert pripraviť.

 

 

Na koláč z ryžových burizónov potrebujeme:

100 g burizónov

500 g vareného kondenzovaného mlieka

300 g masla

1/2 pohára mlieka

1/3 šálky kryštálového cukru

2 šálky sušeného mlieka

 

 

Postup:

Do hrnca nalejeme mlieko a pridáme cukor.

Privedieme do varu a potom vypneme oheň.

Do vysokej misky pridáme balenie masla.

 

 

Maslo zmiešame s vychladnutým sladkým mliekom.

Keď sa zmes spojí, po lyžiciach pridávame sušené mlieko.

V hrnci rozpustíme zvyšok masla.

 

 

Keď sa stane tekutým, pridáme kondenzované mlieko.

Všetko miešame, kým sa zmes nestane polotekutou.

Nakoniec pridáme burizóny a poriadne premiešame.

 

 

Burizónovú hmotu rozdelíme na dve rovnaké časti.

Prvú časť položíme na spodok formy.

Natrieme mliečny krém, prikryjeme zvyškom burizónovej hmoty a vložíme do chladničky aspoň na 4 hodiny.

 

 

Pred servírovaním nakrájame dezert na kocky.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash

Najlepšie recepty na dnes