plny-hrniec_transparent_negativ.png

11 najobľúbenejších NEPEČENÝCH vianočných dezertov, ktoré máte pripravené za pár minút: Chutia naozaj dokonale!

Najlepšie košíčky a sladké guličky na jeden ham.

Nepečené medovníkové guličky

Potrebujeme:

1 balík medové pláty (cca 240g)

100 gramov orechov zomletých

1⁄2 plechovka kondenzované mlieko sladené

60 gramov masla

1 polievková lyžica med

1 čajová lyžička kakao (nepovinné)

orechy na obaľovanie

Postup:

Orechy zomelieme, alebo rozmixujeme.

Ak použijete mixér, pridajte k orechom, medové pláty, a rozmixujte ich tiež.

Pridáme kondenzované mlieko, zmäknuté maslo, med a a krátko rozmixujeme.

Podľa chuti môžete lyžičku kakaa.

Z hmoty formujeme rukami guličky, ktoré ukladáme do papierových košíčkov, alebo rovno na tácu.

V pôvodnom recepte sa odporúčalo nechať hmotu krátko odležať v chladničke, ale mne sa s ňou dobre pracovalo aj hneď.

Hotové guličky (alebo tvary, ktoré si zvolíte) obaľujeme v strúhaných orechoch alebo v kokose a skladujeme v chladničke.

je to výborná a blesková pochúťka.

Luxusné kaštanové košíčky

Potrebujeme:

6 tyčiniek Ľadové Kaštany

120 g masla

Plnka:

100 g mletých orechov

70 g cukor práškový

60 g masla

50 ml rumu

1 vanilkový cukor

Na ozdobu – mandľové lupienky, biela poleva …

Postup:

Čokoládové tyčinky rozpustíme s maslom vo vodnom kúpeli.

Polovicu čokolády nalejeme do papierových košíčkov a necháme stuhnúť.

Mleté orechy, práškový cukor, maslo, rum, vanilkový cukor a mlieko dáme do mikrovnky, kým sa všetko spojí. Potom náplň vymiešame do studena.

Rozdelíme ju do košíčka a povrch prelejeme druhou polovicou rozpustených čokoládových tyčiniek.

Ozdobíme napríklad mandľovými lupienkami. necháme stuhnúť, je to výborné!

Punčové guličky

Potrebujeme:

250 g rozmrvených piškót (môže byť aj rozmrvený korpus)

0,5 dcl rumu

0,5 dcl ovocnej šťavy-z

100 g orechov

1,2 dcl vody

30 až 50 g kakao

100 g masla

100 g cukru

100 g zaváraneho ovocia/marhule/

1,5 kl punčovej arómy

kokos

1 várová čokoláda

Postup:

Rozmrvený korpus, alebo piškóty dáme do misy, pridáme arómu, rum a ovocnú šťavu.

Pomleté oriešky si môžeme, ale aj nemusíme opražiť – pridáme ich  k mrveničke.

Do kastróla si dáme cukor a vodou, keď sa cukor roztopí pridáme maslo a kakao, počkáme, kým sa maslo rozpustí.

Necháme trošku vychladnúť a pridáme k zmesi.

Dôkladne premiešame a tvarujeme guľky, ktoré vyváľame v kokose.

Nakoniec môžeme poliať roztopenou čokoládou.

Podávame v košíkoch.

Marlenka guličky

Potrebujeme:

1 balenie medových plátkov 145 g

1 lyžica medu

1/2 konzervy karamelového Salka

100 g masla

lyžice mletých orechov (vlašské, lieskové)

mleté orechy na obalenie (prípadne kakao, alebo väčšie kúsky orechov)

Postup:

Plátky nastrúhame alebo nasekáme v robote a všetky suroviny zmiešame ( ja časť plátov nasekám, a časť nechám na hrušie kúsky – ale je to na vás). Vzniknutú hmotu uložíme do chladničky na pár hodín, alebo napríklad aj na noc.

Po odležaní tvarujeme guľky, ktoré obaľujeme v mletých orieškoch, alebo v iných chutných prísadách.

Guľky v čokoláde bez pečenia

Potrebujeme:

300 g polotučného tvarohu

50 g orechov

150 g sušienok alebo piškót

Cukor a vanilkový cukor podľa chuti

Na obaľovanie

Kakao, čokoládu strúhanú najemno, škoricu, Granko

Postup:

Tvaroh popučíme vidličkou alebo rozmiešame pomocou šľahača.

Do kuchynského robota vložíme sušienky nalámané na menšie kúsky a oriešky. Rozmixujeme na jemnú drť.

Tvaroh zmiešame s orieškovo-sušienkovou drťou a dôkladne premiešame. Dochutíme cukrom podľa chuti.

Zo zmesi tvarujeme guľky a obaľujeme ich v kakae, čokoláde, škorici alebo inej obľúbenej surovine.

Guľky vložíme na 1 hodinu do chladničky.

Tvarohovo-kokosové guličky

Potrebujeme:

250 g tvarohu

100-150 g strúhaného kokosu

2 lyžice medu (alebo podľa chuti)

Kakao na obaľovanie

Postup:

V miske zmiešame tvaroh s kokososm a medom – ak je tvaroh príliš riedky môžeme pridať viac kokosu.

Rukami formujeme z cesta guľôčky (veľkosti vlašského orecha), ktoré obaľujeme v kakau.

Hotové guľôčky preložíme na plytký tanier a uložíme na 20-30 do chladničky stuhnúť.

Servírujeme v papierových košíčkoch.

Domáce Rafaello

Potrebujeme:

½ plechovky salka

250 g strúhaného kokosu

½ lyžičky vanilkového extraktu

Mandle

Postup:

Približne hrsť kokosu si odložíme bokom na obaľovanie guliek. Zvyšný kokos zmiešame so salkom a vanilkovým extraktom. Vyformujeme hmotu, ktorú odložíme na cca 15 minút do chladničky.

Mandle zalejeme vriacou vodou a necháme ich v nej 5 minút. Potom mandle olúpeme.Hmotu vyberieme z chladničky a formujeme jednotlivé guľôčky s mandľou vo vnútri (je dobré, ak si predtým navlhčíme ruky, guľôčky budú lepšie držať).

Guľôčky obalíme v zvyšnom kokose. Potom ich vložíme do chladničky minimálne na pol hodinu.

Servírujeme v papierových košíkoch.

Šuhajdy ako kinder

Potrebujeme:

200 g čokoláda horká

200 g čokoláda mliečna

100 g tuk stužený (Cera) – alebo maslo

50 g maslo

Plnka:

salko 250 g (alebo tuk) maslo

Postup:

Najprv si pripravíme plnku. Do hrnca vylejeme salko a na kocky nakarájané maslo. Rozpustíme v mikrovlnke. Necháme vychladnúť za občasného premiešania.

Čokoládu pripravíme štandardne. Nalámeme a spolu s tukom roztopíme vo vodnom kúpeli .

Ponalievame do pripravených košíčkov prvú vrstvu – čokoládovú. Plnka bude chladnutím hustnúť preto sa nezľaknite že je to riedke po zahriatí v mikrovlne (môžete aj klasicky povariť na plameni – cca 8 minút).

Do každého košíčka dáme po lyžičke plnky. A na záver dolejeme košíčky čokoládou.

Môžeme ozdobiť mletými orechmi.

Žiaden pridaný cukor: Zdravý dezert z tvarohu a kokosu

Potrebujeme:

200 g tvarohu

1 lyžicu medu

½ lyžičky vanilkového extraktu (voliteľné)

200 g kokosovej múčky

1 šálku mandlí

Postup:

V miske zmiešame tvaroh s medom a ½ kokosu (ak sa nám hmota zdá príliš riedka môžeme pridať viac kokosu). Z hmoty tvaruhejeme guľôčky. Do stredu každej guľôčky vtlačíme 1 mandľu.

Nakoniec guľôčky obalíme vo zvyšnom kokose.

Preložíme na plech a vložíme stuhnúť do chladničky.

Margot guličky

Potrebujeme:

60 g masla

50 ml vody

100 g sušeného mlieka

50 g krupicového cukru

50 g strúhaného kokosu + kokos na obalenie

Lieskové oriešky

2 ks Margot tyčinky (1 ks=100 g )

Postup:

V hrnci zmiešame vodu, maslo a cukor, preložíme na plameň a necháme rozpustiť.

Margot tyčinky rozdrobíme a pridáme do tejto zmesi spolu so sušeným mliekom a kokosom.

Necháme na plameni a miešame, kým sa všetky prísady nespoja.

Zložíme z plameňa a zmes necháme vychladnúť.

Z takto pripraveného cesta tvoríme guľôčky, do ktorých stredu zabalíme vlašský orech. Nakoniec obalíme v kokose a môžeme uložiť do papierových košíčkov.

Karamelové guľky s vôňou kávy

Potrebujeme:

4 balenia sušienok karamelových

cca 14 lyžíc kávy

Voliteľné:

Cukor

Rumová aróma

Na obalenie:

Rozpustená čokoláda

Nasekané orechy

Strúhaný kokos

Na obalenie môžete použiť aj sušené ovocie, farebné ozdobné zdobenie, mandľové vločky…

Postup:

Do väčšej misky nasypeme sušienky a pridáme kávu. Ak máte radi sladšie dezerty, môžete použiť osladenú kávu. My sme cukor nepridávali, pretože sušienky od Sedity majú veľmi príjemnú sladkosť.

Pridáme aj rumovú arómu a rukami začneme vypracovávať cesto. Ide to jednoducho a v priebehu pár minút vypracujeme jednotnú hmotu.

Preložíme na čistú pracovnú dosku a vymiesime hladké, lesklé cesto.

Cesto nie je potrebné nechať odležať v chladničke, pracujeme s ním hneď. Odoberáme jednotlivé kúsky, z ktorých v dlaniach vyformujeme tvar guľôčky veľkosti vlašského orecha.

Guľôčky obalíme v prísadách podľa chuti, my sme použili rozpustenú čokoládu, nasekané oriešky a strúhaný kokos. Guľôčky však krásne vyzerajú aj bez obalenia. Môžete obaľovať rovno v kokose alebo najskôr v čokoláde a až potom v kokose a sekaných orechoch. Prípadne môžete orechy zamiešať priamo do čokolády a obaľovať guľôčky v tejto zmesi.

Obalené guľôčky preložíme do papierových košíčkov a podávame vychladené.

Tento dezert vám vydrží skutočne dlho, kedykoľvek vás prekvapí návšteva, stačí vybrať z chladničky a len uložiť na misu.

Poznámka:

Do sušienkového cesta môžete pridať okrem kávy aj koňak, uvarené kakao alebo dokonca pár lyžíc mascarpone. Týmito obmenami získate vždy novú chuť. V prípade, že pridávate do cesta mascarpone, odporúčame pred obaľovaním nechať guľôčky odležať v chladničke.

Video postup:

 

 

 

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes