Najlepšie košíčky a sladké guličky na jeden ham.
Nepečené medovníkové guličky
Potrebujeme:
1 balík medové pláty (cca 240g)
100 gramov orechov zomletých
1⁄2 plechovka kondenzované mlieko sladené
60 gramov masla
1 polievková lyžica med
1 čajová lyžička kakao (nepovinné)
orechy na obaľovanie
Postup:
Orechy zomelieme, alebo rozmixujeme.
Ak použijete mixér, pridajte k orechom, medové pláty, a rozmixujte ich tiež.
Pridáme kondenzované mlieko, zmäknuté maslo, med a a krátko rozmixujeme.
Podľa chuti môžete lyžičku kakaa.
Z hmoty formujeme rukami guličky, ktoré ukladáme do papierových košíčkov, alebo rovno na tácu.
V pôvodnom recepte sa odporúčalo nechať hmotu krátko odležať v chladničke, ale mne sa s ňou dobre pracovalo aj hneď.
Hotové guličky (alebo tvary, ktoré si zvolíte) obaľujeme v strúhaných orechoch alebo v kokose a skladujeme v chladničke.
je to výborná a blesková pochúťka.
Luxusné kaštanové košíčky
Potrebujeme:
6 tyčiniek Ľadové Kaštany
120 g masla
Plnka:
100 g mletých orechov
70 g cukor práškový
60 g masla
50 ml rumu
1 vanilkový cukor
Na ozdobu – mandľové lupienky, biela poleva …
Postup:
Čokoládové tyčinky rozpustíme s maslom vo vodnom kúpeli.
Polovicu čokolády nalejeme do papierových košíčkov a necháme stuhnúť.
Mleté orechy, práškový cukor, maslo, rum, vanilkový cukor a mlieko dáme do mikrovnky, kým sa všetko spojí. Potom náplň vymiešame do studena.
Rozdelíme ju do košíčka a povrch prelejeme druhou polovicou rozpustených čokoládových tyčiniek.
Ozdobíme napríklad mandľovými lupienkami. necháme stuhnúť, je to výborné!
Punčové guličky
Potrebujeme:
250 g rozmrvených piškót (môže byť aj rozmrvený korpus)
0,5 dcl rumu
0,5 dcl ovocnej šťavy-z
100 g orechov
1,2 dcl vody
30 až 50 g kakao
100 g masla
100 g cukru
100 g zaváraneho ovocia/marhule/
1,5 kl punčovej arómy
kokos
1 várová čokoláda
Postup:
Rozmrvený korpus, alebo piškóty dáme do misy, pridáme arómu, rum a ovocnú šťavu.
Pomleté oriešky si môžeme, ale aj nemusíme opražiť – pridáme ich k mrveničke.
Do kastróla si dáme cukor a vodou, keď sa cukor roztopí pridáme maslo a kakao, počkáme, kým sa maslo rozpustí.
Necháme trošku vychladnúť a pridáme k zmesi.
Dôkladne premiešame a tvarujeme guľky, ktoré vyváľame v kokose.
Nakoniec môžeme poliať roztopenou čokoládou.
Podávame v košíkoch.
Marlenka guličky
Potrebujeme:
1 balenie medových plátkov 145 g
1 lyžica medu
1/2 konzervy karamelového Salka
100 g masla
lyžice mletých orechov (vlašské, lieskové)
mleté orechy na obalenie (prípadne kakao, alebo väčšie kúsky orechov)
Postup:
Plátky nastrúhame alebo nasekáme v robote a všetky suroviny zmiešame ( ja časť plátov nasekám, a časť nechám na hrušie kúsky – ale je to na vás). Vzniknutú hmotu uložíme do chladničky na pár hodín, alebo napríklad aj na noc.
Po odležaní tvarujeme guľky, ktoré obaľujeme v mletých orieškoch, alebo v iných chutných prísadách.
Guľky v čokoláde bez pečenia
Potrebujeme:
300 g polotučného tvarohu
50 g orechov
150 g sušienok alebo piškót
Cukor a vanilkový cukor podľa chuti
Na obaľovanie
Kakao, čokoládu strúhanú najemno, škoricu, Granko
Postup:
Tvaroh popučíme vidličkou alebo rozmiešame pomocou šľahača.
Do kuchynského robota vložíme sušienky nalámané na menšie kúsky a oriešky. Rozmixujeme na jemnú drť.
Tvaroh zmiešame s orieškovo-sušienkovou drťou a dôkladne premiešame. Dochutíme cukrom podľa chuti.
Zo zmesi tvarujeme guľky a obaľujeme ich v kakae, čokoláde, škorici alebo inej obľúbenej surovine.
Guľky vložíme na 1 hodinu do chladničky.
Tvarohovo-kokosové guličky
Potrebujeme:
250 g tvarohu
100-150 g strúhaného kokosu
2 lyžice medu (alebo podľa chuti)
Kakao na obaľovanie
Postup:
V miske zmiešame tvaroh s kokososm a medom – ak je tvaroh príliš riedky môžeme pridať viac kokosu.
Rukami formujeme z cesta guľôčky (veľkosti vlašského orecha), ktoré obaľujeme v kakau.
Hotové guľôčky preložíme na plytký tanier a uložíme na 20-30 do chladničky stuhnúť.
Servírujeme v papierových košíčkoch.
Domáce Rafaello
Potrebujeme:
½ plechovky salka
250 g strúhaného kokosu
½ lyžičky vanilkového extraktu
Mandle
Postup:
Približne hrsť kokosu si odložíme bokom na obaľovanie guliek. Zvyšný kokos zmiešame so salkom a vanilkovým extraktom. Vyformujeme hmotu, ktorú odložíme na cca 15 minút do chladničky.
Mandle zalejeme vriacou vodou a necháme ich v nej 5 minút. Potom mandle olúpeme.Hmotu vyberieme z chladničky a formujeme jednotlivé guľôčky s mandľou vo vnútri (je dobré, ak si predtým navlhčíme ruky, guľôčky budú lepšie držať).
Guľôčky obalíme v zvyšnom kokose. Potom ich vložíme do chladničky minimálne na pol hodinu.
Servírujeme v papierových košíkoch.
Šuhajdy ako kinder
Potrebujeme:
200 g čokoláda horká
200 g čokoláda mliečna
100 g tuk stužený (Cera) – alebo maslo
50 g maslo
Plnka:
salko 250 g (alebo tuk) maslo
Postup:
Najprv si pripravíme plnku. Do hrnca vylejeme salko a na kocky nakarájané maslo. Rozpustíme v mikrovlnke. Necháme vychladnúť za občasného premiešania.
Čokoládu pripravíme štandardne. Nalámeme a spolu s tukom roztopíme vo vodnom kúpeli .
Ponalievame do pripravených košíčkov prvú vrstvu – čokoládovú. Plnka bude chladnutím hustnúť preto sa nezľaknite že je to riedke po zahriatí v mikrovlne (môžete aj klasicky povariť na plameni – cca 8 minút).
Do každého košíčka dáme po lyžičke plnky. A na záver dolejeme košíčky čokoládou.
Môžeme ozdobiť mletými orechmi.
Žiaden pridaný cukor: Zdravý dezert z tvarohu a kokosu
Potrebujeme:
200 g tvarohu
1 lyžicu medu
½ lyžičky vanilkového extraktu (voliteľné)
200 g kokosovej múčky
1 šálku mandlí
Postup:
V miske zmiešame tvaroh s medom a ½ kokosu (ak sa nám hmota zdá príliš riedka môžeme pridať viac kokosu). Z hmoty tvaruhejeme guľôčky. Do stredu každej guľôčky vtlačíme 1 mandľu.
Nakoniec guľôčky obalíme vo zvyšnom kokose.
Preložíme na plech a vložíme stuhnúť do chladničky.
Margot guličky
Potrebujeme:
60 g masla
50 ml vody
100 g sušeného mlieka
50 g krupicového cukru
50 g strúhaného kokosu + kokos na obalenie
Lieskové oriešky
2 ks Margot tyčinky (1 ks=100 g )
Postup:
V hrnci zmiešame vodu, maslo a cukor, preložíme na plameň a necháme rozpustiť.
Margot tyčinky rozdrobíme a pridáme do tejto zmesi spolu so sušeným mliekom a kokosom.
Necháme na plameni a miešame, kým sa všetky prísady nespoja.
Zložíme z plameňa a zmes necháme vychladnúť.
Z takto pripraveného cesta tvoríme guľôčky, do ktorých stredu zabalíme vlašský orech. Nakoniec obalíme v kokose a môžeme uložiť do papierových košíčkov.
Karamelové guľky s vôňou kávy
Potrebujeme:
4 balenia sušienok karamelových
cca 14 lyžíc kávy
Voliteľné:
Cukor
Rumová aróma
Na obalenie:
Rozpustená čokoláda
Nasekané orechy
Strúhaný kokos
Na obalenie môžete použiť aj sušené ovocie, farebné ozdobné zdobenie, mandľové vločky…
Postup:
Do väčšej misky nasypeme sušienky a pridáme kávu. Ak máte radi sladšie dezerty, môžete použiť osladenú kávu. My sme cukor nepridávali, pretože sušienky od Sedity majú veľmi príjemnú sladkosť.
Pridáme aj rumovú arómu a rukami začneme vypracovávať cesto. Ide to jednoducho a v priebehu pár minút vypracujeme jednotnú hmotu.
Preložíme na čistú pracovnú dosku a vymiesime hladké, lesklé cesto.
Cesto nie je potrebné nechať odležať v chladničke, pracujeme s ním hneď. Odoberáme jednotlivé kúsky, z ktorých v dlaniach vyformujeme tvar guľôčky veľkosti vlašského orecha.
Guľôčky obalíme v prísadách podľa chuti, my sme použili rozpustenú čokoládu, nasekané oriešky a strúhaný kokos. Guľôčky však krásne vyzerajú aj bez obalenia. Môžete obaľovať rovno v kokose alebo najskôr v čokoláde a až potom v kokose a sekaných orechoch. Prípadne môžete orechy zamiešať priamo do čokolády a obaľovať guľôčky v tejto zmesi.
Obalené guľôčky preložíme do papierových košíčkov a podávame vychladené.
Tento dezert vám vydrží skutočne dlho, kedykoľvek vás prekvapí návšteva, stačí vybrať z chladničky a len uložiť na misu.
Poznámka:
Do sušienkového cesta môžete pridať okrem kávy aj koňak, uvarené kakao alebo dokonca pár lyžíc mascarpone. Týmito obmenami získate vždy novú chuť. V prípade, že pridávate do cesta mascarpone, odporúčame pred obaľovaním nechať guľôčky odležať v chladničke.
Video postup: