Fantastická inšpirácia na sviatočné pohostenie od pani Ireny Ch., ktorá v skupine recepty a rady do kuchyne uverejnila svoje vynikajúce recepty na vianočné dobroty, ktoré budú ozdobou každého stola. My vyberáme jej fantastické kávové zrná, ktoré pripravíte bez pečenia.
Potrebujeme:
3 bal. marína keksov alebo iných maslových sušienok (prípadne môžete použiť aj piškóty)
100 g práškového cukru
100 g masla
1 PL kakaa
2 PL mletej kávy
uvarenú kávu (pridávame do zmesi postupne)
3 PL rumu
mleté vlašské orechy podľa chuti
čokoláda na polevu
Postup:
Sušienky alebo piškóty si rozdrvíme na prach – môžeme použiť mixér, alebo ručne – sušienky nalámeme, dáme do igelitového vrecka a popučíme valčekom. Zmiešame s ostatými prísadami (okrem orechov)a rukami vypracujeme jednotné cesto. Do cesta pridávame uvarenú kávu, pridávame ju opatrne, po lyžičkách
Keksy si pomelieme alebo vložíme do mikroténového sáčku a podrvíme valčekom. Ku keksom následne pridáme všetky ostatné ingrediencie a vypracujeme si polotuhé cesto.
Uvarená káva sa pridáva po lyžičkách, pozor, aby sme to neprehnali. Nakoniec pridáme orechy a vypracujeme tuhšie cesto, podľa potreby môžeme ešte pridať viac sušienkovej hmoty, aby nám vzniklo cesto, ktoré sa bude dať dobre modelovať.
Z cesta oddelíme guľôčky, ktoré vyformujeme do tvaru kávových zŕn. Nakoniec na povrchu pomocou špáradla vytvoríme zárezy, podobne ako na zrnkách kávy.
Kávové zrná naukladáme na plech a necháme ich trochu stuhnúť v chladničke ak je to potrebné.
Pripravíme si polevu – vo vodnom kúpeli roztopíme 100 gramov čokolády spolu s troškou masla alebo stuženého tuku. Následne obalíme kávové zrná v čokoláde a naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Kávové zrná dáme stuhnúť do chladna. Zrná môžeme servírovať v papierových košíčkoch.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)