Nepečená syrová studená roláda: Naučte sa tento trik a už sa vám nebude nikdy rozpadať!

Syrovú roládu milujem. Pamätám si ju ešte z detstva, pretože ju moja mamina pripravovala vždy na sviatky. U nás sa robila dvomi spôsobmi – vo vrecku, alebo z plátkového syra. Vyberte si ten, ktorý sa vám páči viac. Oba sú skutočne jednoduché a rýchle na prípravu.

1 spôsob – roláda z vrecka, ktorá sa vám nikdy nebude rozpadať

Potrebujeme:

400 g tvrdého syra

4 ks syrokrému

200 g masla

200 g nakrájanej šunky a plátky

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Do väčšieho hrnca si dáme 2 – 3 litre vody. Do mikroténového sáčku – ale musí byť naozaj pevný – si dáme nakrájaný tvrdý syr na menšie kocky. Syr vložíme do vody a vodu rozvaríme. Potom plameň stiahneme a varíme kým sa syr úplne nerozpustí.

Kým sa syr varí pripravíme si plnku. Vyšľaháme si maslo do peny a pridáme k nemu syrokrémy, prichutíme soľou a korením.

Syr ktorý sa nám medzičasom rozpustil vyberieme z vody a odstránime sáčok. Syr si dáme na pracovnú plochu a počkáme kým trochu zatuhne aby sa nám dobre vaľkal. Hneď sa nedá vaľkať lebo je veľmi mäkký. Ja ho párkrát poprekladám ako keď robíte pagáče a prekladáte cesto.

Potom ho vyvaľkáme asi na 3 mm a necháme poriadne vychladnúť. Až keď je syr chladný natierame plnku. Rozotrieme polovicu plnky poukladáme plátky šunky a na šunku rozotrieme druhú polovicu plnky, potom zrolujeme na pevno a zabalíme do fólie alebo do alobalu. Takto pripravenú roládu dáme do chladničky poriadne zatuhnúť.

https://instagram.fprg2-1.fna.fbcdn.net/v/t51.2885-15/e35/44631404_1965469527091343_8224212323065825762_n.jpg?_nc_ht=instagram.fprg2-1.fna.fbcdn.net&_nc_cat=111&oh=8d6c7ebeabcefd577e35ed4923753cfd&oe=5E6FA099
foto: https://www.instagram.com/cukromanie/

2. spôsob – roláda z plátkového syra

Potrebujeme:

asi 6 plátkov syra

4 plátky šunky

4 uvarené vajíčka

2 syry v črievku

bylinky a vňaťka podľa chuti

Cheese, Grated, Discs, Raclette Cheese, Raclette, Gouda

Postup:

Plátky syra si naukladáme na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie. Hrany syra dávajte jemne cez seba a dajte na chvíľku do rúry, aby sa syr pod vplyvom tepla spojil. Následne ho môžete jemne popritláčať prstami, aby sa vytvoril kompaktný plát. Navrch naukladáme šunku a plnku z varených vajíčok a taveného syra. Jednoducho zmiešame pretlačené vajíčka so syrom, dochutíme bylinkami, či vňaťkou podľa chuti, môžeme jemne osoliť a okoreniť. Môžeme pokojne urobiť aj náplň z dvoch farieb – žĺtky vymiešame zvlášť s horčicou a trochou majonézy a bielky s petržlenovou vňaťou. Obe plnky predelíme plátkami šunky. Náplne môžete vytvárať naozaj podľa vlastnej chuti a fantázie a tiež podľa ingrediencií, ktoré máte doma.

Roládu opatrne zrolujeme a dáme do chladničky stuhnúť aspoň na hodinu. Nakrájame a môžeme podávať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)