Výborný dezert na teplé nedeľné popoludnie. Rýchlo pripravená, ešte rýchlejšie zjedená.
Potrebujeme:
Kyslá smotana – 500 g
Kondenzované mlieko (Salko) – 300 g
Želatína – 1 sáčok
Voda – 150 ml
250 gramové sušienky
Káva – 1 šálka
Vanilkové sušienky
Na vrch:
200 g čokolády
1/2 téglika kyslej smotany
1 lyžica masla
Postup:
Kyslú smotanu vyšľaháme s kondenzovaným mliekom. Misku, v ktorej bolo kondenzované mlieko neumývajte, neskôr do nej nalejeme kávu.
Želatínu necháme napučať v troche vody a potom zahrievaním na plameni rozpustíme.
Do misky s kondenzovaným mliekom nalejeme 1 šálku kávy (rozpustnej) a ešte dosladíme kondenzovaným mliekom.
Formu s priemerom 24 cm vyložíme papierom na pečenie alebo fóliou (aspoň okraje).
Sušienky krátko namočíme do kávovej zmesi a uložíme na dno formy a po stranách. Rozpustenú želatínu vmiešame do krému a časť navrstvíme na sušienky. Potom pokračujeme vo vrstvení, sušienky, ktrém – až kým neminieme všetky prísady. Vrch polejeme čokoládovou polevou ( smotanu zohrejeme v mikrovlnnej rúre alebo na vodnom kúpeli (nie je potrebné variť, iba ohriať), potom pridajte nasekanú čokoládu. Miešajte, kým sa čokoláda úplne neroztopí, a pridajte maslo).
Dáme vychladiť.