Nepečená Kivi torta

Fantastická pochúťka plná vitamínov a lahodnej smotany. Navyše, v netradičnom, no o to krajšom zelenom prevedení. Vyskúšajte skvelú ovocnú dobrotu plnú vitamínov, ktorá vás zláka už na prvý pohľad.

Potrebujeme:

Cesto:

200 g maslových sušienok

100 g zmäknutého masla

Smotanová vrstva:

400 g smotanového syra (môžeme nahradiť jemným tvarohom)

...

350 ml smotany na šľahanie 33%

2 bal. vanilkového cukru

100 g práškového cukru

6 plátkov želatíny

3 lyžice vody

1 ½ lyžice citrónovej šťavy

Ovocná vrstva:

1 kg kivi

150 – 200 g práškového cukru

8 plátkov želatíny

4 lyžice vody

Poznámka: pre dietnejšiu verziu nahradíme cukor medom, stéviou, alebo iným sladidlom.

Postup:

Sušienky rozdrvíme v mixéry, alebo pomocou kuchynského valčeka na jemnú drť. Následne pridáme k sušienkam rozpustené maslo a vypracujeme cesto.

Formu na pečenie s priemerom 24 cm vystelieme papierom na pečenie a následne na dno rovnomerne vtlačíme sušienkové cesto. Kým budeme pracovať na smotanovom kréme, cesto vložíme do chladničky.

Plátky želatíny necháme napučať v troch lyžiciach vody a potom rozpustíme v mikrovlnke. Smotanový syr zmiešame s citrónovou šťavou a oboma druhmi cukru.  Zo smotany ušľaháme šľahačku. Z hotovej šľahačky odoberieme 4 lyžice a vmiešame ich do vlažnej rozpustenej želatíny. Potom túto zmes vmiešame do smotanového krému. Zvyšnú smotanu môžeme použiť na ozdobu torty.

Krém navrstvíme na smotanový korpus. V kréme si teraz vytvoríme priestor pre ovocnú vrstvu. Použijeme na to menšiu misku s priemerom cca 18 cm s okrúhlym dnom. Misku obalíme potravinárskou fóliou a vtlačíme do smotanového krému tak, aby sa nedotýkala sušienkového korpusu. Takto necháme tortu aj s miskou v chladničke minimálne 2 hodiny stuhnúť.

Nakoniec si pripravíme ovocnú kivi vrstvu. Najskôr necháme plátky želatíny napučať vo vode. Kivi očistíme, nakrájame na menšie kúsky a rozmixujeme v mixéry. Pyré, ktoré nám takto vznikne preložíme do hrnca a spolu s práškovým cukrom necháme variť cca 10 minút. Potom zložíme z plameňa a v teplej kivi hmote necháme rozpustiť napučanú želatínu. Zmes necháme vychladnúť, pričom občas premiešame vareškou.

Nakoniec vyberieme z chladničky korpus so stuhnutým smotanovým krémom. Vyberieme misku, na ktorej mieste sa nám vytvorila priehlbina na ovocnú náplň. Zelenú kivi hmotu navrstvíme na smotanový krém a povrch uhladíme. Takto pripravenú tortu uložíme stuhnúť do chladničky (ideálne na celú noc).

Tortu podávame ozdobenú zvyšnou šľahačkou.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: napikedvenc