Mimoriadne chutný jablkový koláč z tortovej formy: Žiaden tvaroh ani smotana a pritom úžasne krémový!

Potrebujeme:

Cesto:

Maslo 200 g
Múka 290 g
Prášok do pečiva 10 g
Cukor kr. 130 g
Štipka soli
Žĺtky 3 ks

Náplň:

Veľké jablká 4-5
Maslo 50 g
Cukor 50 g

Bielkova pena:

...

Bielky 3 ks
Cukor 150 g
Citrónová šťava 1 lyžička

Postup:

Maslo zmiešame so sypkými prísadami a vypracujeme drobivú zmes, do ktorej vmiešame žĺtky. Drobivú zmes navrstvíme do formy, ktorej dno vystelieme papierom na pečenie. Zmes navrstvíme aj na boky formy.

Jablká ošúpeme a nakrájame na mesiačiky. Maslo s cukrom rozpustíme na panvici. V tejto zmesi orestujeme kúsky jabĺk, potom prikryjeme a necháme pod pokrievkou asi 7-10 minút. Ak chcete, aby boli jablká mäkšie, restujte dlhšie.

Jablká navrstvíme na cesto. Nakoniec pripravíme bielkovú penu z bielkov, cukru a citrónovej šťavy – vyšľaháme do tuha. Pečieme asi 20-30 minút v stredne vyhriatej rúre, alebo kým povrch koláčika nie je zlatistý.

Výsledok:

Video postup: