Vynikajúci jablkový koláčik s penou a jednoduchou prípravou. Chutí fantasticky.
Potrebujeme:
4 žĺtky
12 g prášku do pečiva
4 lyžice mlieka
28 dkg hladkej múky
20 dkg masla
10 dkg kr. cukru
Náplň:
1,5 kg strúhaných jabĺk
10 dg kr. cukru
1 lyžica vanilkového cukru
1 lyžička strúhanej škorice
Strúhanú kôru z 1 citróna
Na vrch:
4 bielky
20 dkg kr. cukru
5 dkg mandlových lupienkov alebo nasekaných orechov
Postup:
Nastrúhané jablká preložíme do kastróla a dáme na plameň. Pridáme cukor, citrónovú kôru, škoricu, vanilkový cukor a varíme dommäka pod pokrievkou.
Kým sa jablká chladia, pripravíme cesto. Žĺtky vyšľaháme s maslom a cukrom. Potom pridáme múku, prášok do pečiva a mlieko. Vymiešame a získame jednotné lepivé cesto.
Cesto navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na cesto navrstvíme jablkovú náplň, uhladíme a dáme piecť do rúry pri teplote 180 na 25 minút.
Bielky vyšľaháme s cukrom na sneh a navrstvíme na predpečený koláč. Vložíme späť do rúry a necháme zapiecť 5-10 minút, potom znížime teplotu na 150 stupňov a pečieme ešte 20-25 minút.
Upečený koláč posypeme mandľovými lupienkami, prípadne nasekanými orechmi.