Neodolateľné maslové rožky: Mäkučké aj na druhý deň!

Pečivo z obchodu nemá v porovnaní s touto domácou pochúťkou ani najmenšiu šancu. Sú vynikajúce a krásne mäkučké aj n druhý deň.

Pečivo z obchodu nemá v porovnaní s touto domácou pochúťkou ani najmenšiu šancu. Sú vynikajúce a krásne mäkučké aj n druhý deň.

Potrebujeme:

1 kg hladkej múky

500 ml teplej vody

50 g čerstvého droždia

3 lyžice kryštálového cukru

1 lyžicu soli

...

100 ml oleja

Na potretie:

250 g masla

Postup:

V teplej vode rozpustíme droždie a 1 lyžicu cukru. Do inej misky nasypeme preosiatu múku, pridáme 2 lyžice cukru a 1 lyžicu soli. Pridáme kvások a olej, vypracujeme hladké, mäkké a nelepivé cesto. Podľa potreby môžeme pridať ďalšou múku, ak sa nám cesto zdá príliš riedke.

S cestom pracujeme okamžite, nie je potrebné čakať na vykysnutie. V závislosti od toho, aké veľké rožteky chceme mať, formujeme z cesta guľôčky, ktoré rozvaľkáme do tvaru elipsy a zrolujeme. Rožky preložíme na plech vymastený maslom, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 2 hodiny.

Po uplynutí tejto doby vložíme rožteky do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 220 stupňov, kým ich povrch nebude zlatistý. Rožteky môžeme posypať rascou alebo semienkami.

Upečené rožteky hneď po vybraní z rúry potrieme rozpusteným maslom.

Tip: pred vložením do rúry môžete rožteky potrieť domácou majonézou a posypať sezamovými semienkami, je to skutočná lahôdka!

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: coolinarika