Rezne robíme skoro každú nedeľu, ale toto by nám nenapadlo ani vo sne: Skúste to už zajtra, keď ich budete robiť k obedu!!

19829 0

Vyprážaný syr si z času na čas dopraje každý z nás. Ako však docieliť, aby počas vyprážania syr nevytiekol na panvicu? Prinášame vám šikovné tipy, ktoré vám pomôžu s týmto, ale aj s ďalšími bežnými kuchynskými problémami.

Dokonalé rezne aj bez fritézy

2 hlavné zásady pri obaľovaní – do vajíčok trochu piva a múka na obaľovanie polohrubá. Obaľujeme nasledovne – do múky, do vajíčka s pivom, zase do múky, do vajíčka a až potom strúhanku. Také sú nafúknuté a mäkučké, že sa začnú zbiehať slinky, len ich vidíte. Robím to takto už 40 rokov a moje rezne sú po celej rodine preslávené. Vždy sú presne rovnaké – šťavnaté, trojobal chrumkavý a krásne nafúknutý. Ešte musím dodať, že vyprážam výlučne na bravčovej masti. Prajem všetko dobré. :-)

Bleskové zemiaky hotové za 5 minút – perfektné pre zaneprázdnených

Všetko, čo potrebujete je miska vhodná do mikrovlnky, trochu vody a zemiaky v šupke. Zemiaky očistíme, vložíme do misy a zalejeme trochou vody.

Prikryjeme fóliou a dáme na 5 minút do mikrovlnky, to je všetko.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Zemiaky sú perfektne mäkké, rovnako, ako keby ste uvarili klasickým spôsobom.

Zachovajte chuť a šťavnatosť cesnaku

brightside.me

Čerstvosť a šťavnatosť cesnaku uchováte pomocou soli. Dajte ho do dózy so soľou a môžete skladovať pokojne aj rok bez toho, aby sa zmenila jeho chuť či šťavnatosť.

Ako pripraviť repu, aby mala najviac vitamínov

Podľa odborníkov na výživu a tiež lekárov je však cvikla veľmi liečivá aj po tepelnej úprave – neplatí totiž, že teplo v nej zabije všetko dobré, musíte však vedieť, ako ju upraviť. Živiny je však potrebné uchovať správnou prípravou. Platí, že najviac z cvikly vyťažíte, ak ju uvaríte celú v šupke v tlakovom hrnci, alebo upečiete v alobale. Ak ju ošúpete pred tepelnou úpravou, prípadne pečiete bez ochrannej vrstvy alobalu, prichádzate o množstvo cenných živín.

Citrónová pochúťka na slávnostný stôl

Túto citrónovú pochúťku miloval už panovník Mikuláš II. Ak ste to ešte neskúšali, vrelo odporúčam. Takéto predjedlo podávame zvyčajne s alkoholickými nápojmi. Sú tu tri výrazné príchute naraz: kyslá, sladká a horká. Skúste, ak ste tento predjedlo ešte predtým nevyskúšali. Všetci, ktorým sme ho  ponúkli, boli prekvapení, aké jednoduché, ale nezvyčajné a chutné!

Potrebujete iba tri prísady: citrón, cukor kryštálový (alebo práškový cukor) a káva (prírodná mletá káva). Citrón (ideálne bio a dobre umytý) len nakrájate na kolieska a uložíte na tanier. Posypeme kryštálovým cukrom (alebo práškovým cukrom).

Potom pridáme kávu. Na rovnomerné rozloženie kávy používame sitko.

Tu je výsledok:

Môže to byť aj trochu iné prevedenie. Polovicu plátky citróna posypeme cukrom, druhú – kávu.

Syr vám nevytečie

Základom je kúpiť si dobrý syr na vyprážanie. To je taký, ktorý má vyšší obsah tuku – minimálne 30 %. Takéto syry sú krémovejšie a oveľa lepšie držia tvar.

Skôr, ako sa pustíte do obaľovania, vložte syr na 10 minút do mrazáku. Po obaľovaní sa odporúča dať ešte na pár minút do chladničky.

Pri obaľovaní tento krok určite dodržte: syr obaľte 2x – máte tak istotu, že vám nevytečie

Vyprážajte VŽDY až vtedy,  keď je olej dobre rozpálený. Syr smažte asi 1 minútu z každej strany a následne osušte papierovým obrúskom.

Ďalšie triky do kuchyne:

Aby malo kurča zlatisú kôrku, podlievajte ho počas pečenia tmavým pivom – zároveň mu to dodá aj na skvelej chuti.

Prasknuté vajce vám počas varenia nevytečie, ak vodu osolíte.

Ak sa vám bábovka nedá vyklopiť z formy, na chvíľu obrátenú vo forme zabalíme do uteráku namočeného v studenej vode.

Chcete, aby bol váš závin na povrchu zlatistý a krásne chrumkavý? Nie je nič jednoduchšie, pred pečením ho jednoducho potrite žĺtkom rozšľahaným s trochou mlieka.

Ak nechcete aby hrianky – teda vyprážaný chlebík, nenasiakol toľko tuku, postriekajte ho pred pražením trochou vlažnej vody. Bude chutiť ešte lepšie a nebude taký mastný.

Ak chcete, aby sa s hmotou na prípravu pečeňových knedličkov do polievky lepšie pracovalo, nechajte ju 1 hodinu odležať v chladničke.

Chcete nadýchanejšie palacinky? Pridajte do cesta perlivú minerálku alebo trochu rumu.

Aby sa ryža nerozvarila, do vriacej vody pridáme lyžicu citrónovej šťavy, alebo niekoľko lyžičiek studeného mlieka.

Ak chcete získať perfektne ušľahaný sneh, bielky musia byť dobre vychladené. V prípade žĺtkov je situácia opačná – vyhovuje im izbová tepltoa.

Témy:


Pridajte svoj komentár