plny-hrniec_transparent_negativ.png

Nenormálne jemné orechové rožky bez vajec: Zabudnite na vysušené pečivo, toto sa na jazyku rozplývajú ako orechový obláčik!

Tieto rožteky miluje u nás doma každý, aj naša starká, ktorá už suché pečivo skoro vôbec nejedáva – toto totižto ani netreba hrýzť, rozplýva sa na jazyku ako orechový obláčik.

Potrebujeme:

  • 300 g hladkej múky
  • 250 g ozajstného masla (určite nie margarín)
  • 100 g najemno pomletých orechov
  • 100 g práškového cukru

Postup:

V miske zmiešame všetky prísady – na začiatku to pôjde ťažšie, cesto sa bude lepiť, ale čím dlhšie budete miešať, tým bude cesto mäkšie a jednotnejšie.

Keď je cesto jednotné, zabalíme do fólie a dáme na noc do chladničky (kľudne aj na 1 deň). Po vybratí z chladničky necháme 1 hodinu odležať, aby sa s cestom dalo dobre pracovať.
Z cesta tvarujeme šúľky dlhé asi 30 cm a hrubé maximálne 2 cm. Každý šúľok nakrájame na pásiky (asi 2 cm). Dáme na tácku a ešte na 10 minút vložíme do chaldničky, aby sa nerozpadávali. Potom ušúľame na tyčinky, preložíme na plech vystlaný papierom a až na plechu zahneme. Rožky v rúre krásne narastú, dbajte an to, aby sa na plechu nedotýkali.
V rúre vyhriatej na 180 stupňov pečieme len asi 5 minút (spoznáte to tak, že rožteky chytajú farbu a asi 2x zväčšia svoj objem).
Rožky nechytajte hneď do rúk, rozpadli by sa. nechajte pár mnút minút vychaldnúť, aby trošku stvrdli a potom obaľujte v cukre (jemne, sú naozaj krehké).
Šikovní cukrári môžu rožteky ozdobiť pomocou roztopenej čokolády a strúhaného kokosu, cukrárskeho zdobenia, alebo inými sladkými ozdobami. my ich len obaľujeme v cukri.

Najlepšie recepty na dnes