Tento koláč sa volá tiež Mittwochskuchen a to preto, že je taký jednoduchý, že ho zvládnete pripraviť pokojne aj v strede týždňa, alebo keď máte veľa práce. Koláč je na hrnčeky a chutí vynikajúci.
Potrebujeme:
3 stredné jablká
½ citróna
½ šálky a 2 pl kryštálového cukru
9 pl a 1 čl masla izbovej teploty
½ čl vanilkového extraktu
3 veľké vajcia
1 ½ šálky hladkej múky
2 čl prášku do pečiva
¼ čl soli
1 až 2 polievkové lyžice kr. cukru
Škorica
Postup :
Mriežku na pečenie vložíme do prostriedku rúry a rúru nastavíme na 175°C. Približne 23-centimetrovú tortovú formu vyložíme papierom na pečenie.
Ošúpeme jablká, vyberte z nich jadierka a nakrájajte ich na štvrtiny. Každú štvrťku potom opatrne nakrájajte na tenké plátky, ale tak, aby pri strede ostali spojené. Môžeme pokvapkať citrónovou šťavou.
Do mixéra vložíme citrónovú kôru, maslo, cukor a zmes šľaháme kým nebude jemná a nadýchaná. Pridáme aj vanilkový extrakt a vajce. Pred pridaním druhého vajca zmes opäť vyšľahajte do jemna. Pridajte tretie vajce a opäť vyšľahajte, aby sa zmes spojila. Nakoniec zotrite zmes zo strán misky a opäť vyšľahajte.
V samostatnej miske zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ. Mixér zapneme na najnižšiu rýchlosť a zmes postupne pridávame k zmesi masla a vajec až kým sa obe nespoja. Pridáme šťavu z polky citróna. Cesto zotrite zo strán misky a ešte raz ručne premieste.
Cesto preložte do pripravenej tortovej formy a vrch zahlaďte. Štvrťky jabĺk opatrne povtláčame do cesta jadrovou časťou nadol . Ak vám nejaké jablká ostanú, úplne ich rozkrojte na plátky a povkladajte na akékoľvek voľné miesto. Vrch posypeme hnedým cukrom a škoricou.
Pečieme vo vyhriatej rúre približne 35-40 minút.
Po upečení formu vyberieme na mriežku a necháme schladiť po dobu 5 minút. Následne oddelíme okraj formy nožom a oddeľte bok tortovej formy od koláča. Necháme schladiť na izbovú teplotu.