plny-hrniec_transparent_negativ.png

Kúzelné rožteky z kyslej smotany – s droždím a predsa nesyknú: Dlho vláčne, mäkučké a tromfnú aj kysnuté, hotové hneď!

Potrebujeme:

500 g múka hladká

250 g maslo

1 ks vajce

2 ks žĺtky

200 g smotana kyslá

cca 100 ml mlieko studené

20 g droždie

Plnka: lekvár, džem alebo nutella

Ďalej:

vajce na potretie

práškový cukor na posypanie

Postup:

Do misy nasypeme múku, rozmrvíme droždie, nastrúhame studené maslo a rýchlo pridáme ostatné suroviny (musia byť priamo z chladničky). Mlieko pridáme postupne, to množstvo, ktoré uvádzam je iba orientačné. Vypracujeme mäkké a pomerne lepivé cesto.

Cesto preložíme na dobre pomúčenú dosku a vyformujeme šúlok, ktorý ostrým nožom nakrájame na 6 dielov.

Každú postupne vyvaľkáme do kruhu. Keď pracujeme s jedným dielom, zvyšné odložíme do chladničky.

Kruh radielkom rozkrájame na 8 trojuholníkov, na širšiu časť navrstvíme náplň a zrolujeme. Rohlíky uložíme na plech vystlaný papierom a potrieme rozšľahaným vajíčkom.

Pečieme na 200 stupňoch vo vyhriatej rúre do bledohneda. Po upečení pocukrujeme.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes