plny-hrniec_transparent_negativ.png

Fantastické RÝCHLE moravské koláče s čučoriedkami BEZ KYSNUTIA: Vyzerajú ako od babičky, hotové sú hneď a tá vôňa v kuchyni sa nedá opísať!

Keď raz skúsite tento recept, určite ho budete robiť pravidelne!

Fantastické cesto na moravské koláče a buchty podľa pani Evky , ktoré viete pripraviť za 15 minút a ďalších 15 minút sa pečú.

O pol hodinky tak môžete mať na stole vynikajúce koláčiky.

 

 

Keď raz skúsite tento recept, určite ho budete robiť pravidelne!

Potrebujeme:

Cesto:

600g hl. múka

250ml mlieko

1 droždie

2 vajcia

2 dcl oleja

3 lyzice kr.cukru

1 bal. vanilkového cukor

1 prášok do pečiva

Náplň:

 

 

Tvaroh

Kyslá smotana

Žĺtok

Lekvár

Čučoriedky

Domáci džem

Mak

Orechy

Na posypanie:

Práškový cukor

Posýpka

Postup:

 

 

Toto cesto je zázračné v tom, že všetky len stačí vymiešať v jednej miske.

Žiadna dlhá práca a ani čakanie na vykysnutie.

Jednoducho s cestom hneď pracujete – teda robíte koláčiky.

 

 

Ja som koláčiky povykrajovala pohárom (priemer 5 cm).

V strede som urobila priehlbinku dnom menšieho pohára.

Do jamky dáme náplň.

Odporúčam slivkový lekvár a ochutený tvaroh vymiešaný so žĺtkom.

 

 

Výborná je aj kombinácia ochutený tvaroh a ovocie – napríklad čučoriedky.

Na vrch ešte odporúčam nasypať posýpku z múky, masla a cukru v pomere 1:1:1.

Potrieme vajíčkom a dáme piecť.

Vo vyhriatej rúre sa pečú pri 180 stupňoch len 15-16 minút.

 

 

Koláčiky sú krásne mäkučké a vynikajúce.

Recept na klasickú maslovú posýpku

Táto jednoduchá posýpka dodá vašim koláčom krásnu chrumkavú vrstvu a jemnú maslovú chuť.

Potrebujeme:

50 g hladkej múky

50 g masla, izbovej teploty

50 g práškového cukru

1 balíček vanilkového cukru (voliteľné)

Štipka soli

Postup:

V miske zmiešajte múku a soľ. Pridáme na kúsky nakrájané maslo a prstami ho zapracujeme do múky, kým nevznikne mrveničková zmes.

 

 

Prisypeme práškový cukor a vanilkový cukor (ak ho používate) a premiešame.

Prstami alebo vidličkou ďalej spracovávame zmes, kým nevytvoria väčšie hrudky a nebude mať posýpka požadovanú konzistenciu.

Hotovú posýpku môžete použiť hneď alebo skladovať v uzatvorenej nádobe v chladničke do ďalšieho použitia.

Tipy:

Pre ešte lepšiu chuť môžete do posýpky pridať aj nasekané orechy (mandle, vlašské orechy), strúhaný kokos alebo škoricu.

Ak chcete mať posýpku farebnú, môžete pridať lyžičku kakaa alebo štipku mletej kurkumy.

Ak nemáte izbové maslo, môžete ho zmäknúť tak, že ho na pár sekúnd vložíte do mikrovlnky. Dájte však pozor, aby sa neroztopilo.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Autor receptu : Eva T.

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes